Skip to content

Wat is het voordeel van het reizen per camper?

Een camper is wat ons betreft de perfecte manier om vakantie te vieren. Je hebt alles bij de hand en volop vrijheid. Onderweg geniet je van een picknick met een lekker drankje uit je eigen koelkast. Aan het eind van de dag zet je je camper neer op de mooiste plekken in de natuur. Je hoeft niet elke dag naar een hotel of restaurant te zoeken, maar kookt gezellig in je eigen keuken. Bovendien heb je het voordeel dat je heerlijk een kampvuur kunt maken ’s avonds! En als je er voor open staat, is dit een leuke manier om op de camping nieuwe mensen uit diverse streken te leren kennen.

Wat kost een camperreis eigenlijk, bijvoorbeeld in Nieuw-Zeeland?

We krijgen geregeld de vraag: wat kost een camperreis? Dat is lastig te zeggen omdat het afhangt van verschillende factoren zoals het hoog- en laagseizoen, het type camper, met hoeveel personen je gaat, hoeveel kilometers je nodig hebt en hoe ver van tevoren je boekt. Wij werken niet met ‘vanaf -prijzen’, maar we kunnen wel een ruwe indicatie geven. En uiteraard een offerte op maat zodra we weten om welke data en locaties het precies gaat.

EEN REKENVOORBEELD:
Boek je in oktober een camperreis van 24 dagen met een Maui Ultima (self-contained bestelbuscamper) van Christchurch naar Auckland, dan is de prijs inclusief compleet verzekerd (afkoop eigen risico tot $ 0):
voor januari 2024: ongeveer € 7.100
voor januari 2025: ongeveer € 5.600
Vroeg boeken is in dit geval dus ruim 20% goedkoper! Dat heeft te maken met de flextarieven: elke week lopen de prijzen verder op naarmate de tijd vordert en er minder campers beschikbaar zijn.

BRANDSTOFKOSTEN EN CAMPINGS
Houd ook rekening met de brandstofkosten; gelukkig is de brandstofprijs in Nieuw-Zeeland aanzienlijk lager dan in Nederland. Grote campers rijden gemiddeld 1 op 7, kleinere campers rijden circa 1 op 10. Daarnaast variëren campingkosten, beginnend bij gratis kamperen met een self-contained camper tot € 40 of meer per nacht voor populaire plekken in het hoogseizoen.

CAMPERREIS IS VOORDELIGER DAN AUTO + HOTELS + DURE HORECA
Op reis met een auto lijkt misschien goedkoper, maar vergeet niet dat je dan drie keer per dag van (dure) horeca gebruik moet maken en moet overnachten in hotels. Zeker als je meerdere kamers per nacht nodig hebt, kunnen de kosten aardig oplopen. Met een camper beleef je je reis bovendien anders: je overnacht op de mooiste plekken in de natuur, je hebt veel bewegingsvrijheid, je hoeft maar één keer je koffers uit en in te pakken, je kunt lekker zelf koken en het comfort van je ‘huis op wielen’ is altijd dichtbij.

ONZE BELANGRIJKSTE TIP:
Boek op tijd! Vooral voor hoogseizoendata. De keuze voor campers en reisdata in het hoogseizoen is zeer beperkt als je slechts enkele maanden van tevoren boekt (of nog korter). En tegen die tijd liggen de prijzen veel hoger dan nu. Heb je interesse in een camperreis in Australië of Nieuw-Zeeland? Bekijk dan in onze zoekmodule welke opties er allemaal zijn.

Is een camperreis gunstiger dan een auto huren met hotelovernachtingen?

Dat is afhankelijk van wanneer u boekt (hoe eerder u boekt, des te gunstiger de prijzen) – dat geldt voor campers, auto’s en hotels. Ook is het afhankelijk van de grootte van uw reisgezelschap: met 5 personen heeft u meestal 2 hotelkamers nodig en dan lopen de prijzen flink op voor een paar weken vakantie. Campers lijken misschien duur (zeker sinds corona), maar ook auto’s en hotels zijn duurder geworden. Daar komt nog bovenop dat als u zelf kookt onderweg, u vele honderden euro’s / kunt besparen op restaurants. En vergeet niet dat hotels niet overal even talrijk aanwezig zijn. Het grote verschil is ook de beleving: met een camper staat u meestal op mooie plekken in de natuur.

Waarom zou ik via Campers Down Under boeken en niet rechtstreeks?

We krijgen geregeld de vraag  – waar doen we goed aan: zelf een camperreis boeken of via jullie? Wat is jullie toegevoegde waarde? Het zal geen verrassing zijn dat wij veel voordelen zien in het boeken via een gespecialiseerd camperreisbureau zoals die van ons; zelfs zoveel dat we er ons werk van hebben gemaakt en dit met passie doen! We begrijpen heel goed dat het plannen van een verre reis met veel onzekerheden en vragen gepaard kan gaan. Je maakt zo’n reis over het algemeen niet elk jaar en het is ook best kostbaar. Veel van deze onzekerheden kunnen wij voor je wegnemen door goed naar je te luisteren en jou vanuit onze uitgebreide kennis en ervaring echt advies op maat te geven. We hebben zelf veel gereisd in Australië en Nieuw Zeeland, en al die kennis delen we graag met onze klanten. Wij kennen de weg. 

VOORDELEN VAN BOEKEN VIA CAMPERS DOWNUNDER:

 1. Een vrijblijvend, oriënterend gesprek levert vaak veel nieuwe inzichten en kennis op. U profiteert vanaf het eerste moment al van de kennis en ervaring van onze reisadviseurs die beschikken over ruime reis- en camperervaring en camper/voertuigkennis.
 2. Een echt persoonlijk reisvoorstel dat aansluit bij jouw wensen. Het bespaart u veel tijd bij het zoeken van de meest gunstige camper, vliegtickets, routes, kampeertips e.d.
 3. Wij bieden campers aan voor ieder budget, van compact tot groot en luxe maar alleen van betrouwbare verhuurders.
 4. Onze prijsopgave is eerlijk, overzichtelijk en compleet. Zonder addertjes onder het gras.
 5. In de meeste gevallen bent u aanzienlijk goedkoper uit dan wanneer u rechtstreeks bij de verhuurder boekt. Dit komt door de kortingen die wij kunnen bedingen bij onze leveranciers als grootafnemer. We hebben geen duur kantoor en geen groot call center, waardoor we onze tarieven laag kunnen houden.
 6. Uw camperhuur, vluchten, hotelovernachtingen, excursies en verzekeringen goed geregeld. 
 7. Na boeking heeft u toegang tot een beveiligd persoonlijke online dossier. Hierin vindt u onder andere alle belangrijke documenten: uw boekingsbevestiging, factuur, campervoucher, reisbescheiden, verzekeringsdocumenten, checklists voor het ophalen en inleveren van uw camper, een inventarislijst voor de camper. Zo heeft u alles makkelijk bij de hand als u op reis bent.
 8. Bovendien vindt u in het online dossier ook een persoonlijk routevoorstel en heel veel reistips. Deze zeer gedetailleerde en uitgebreide routesuggesties maken wij op basis van onze eigen ervaringen en die van andere klanten, van wie wij na terugkomst ook weer leuke tips ontvangen. In uw routevoorstel vindt u dus de leukste stranden met kangoeroes, de mooiste verborgen waterpoelen voor een verfrissende duik én krijgt u bijvoorbeeld ook tips voor restaurants, campings en excursies. Dat wordt zeer gewaardeerd door onze klanten en scheelt u veel tijd om het zelf uit te zoeken.
 9. Alles in 1 hand, dus overzichtelijk en makkelijk communiceren met 1 aanspreekpunt voor alles (én in het Nederlands)
 10. U boekt bij ons met zekerheid. Uiteraard zijn we aangesloten bij de Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR bescherming) en bij de Stichting Calamiteitenfonds Reizen. Bovendien kunt u via ons tegen gunstige voorwaarden een verzekering afsluiten.
 11. En last but not least: na afloop van uw reis is het goed te weten dat wij u ook kunnen helpen met een volgende camperreis in bijvoorbeeld Amerika, Canada of Europa.

Nog meer overtuiging nodig van mensen die niet partijdig zijn? Lees onze klantenreviews op onze website en de reviews op google.

Is het lastig om te rijden met een camper?

Ja, het is wennen om te rijden in een grote camper. Zeker met het draaien en parkeren. Maar u zult merken dat u daar snel behendig in wordt. Zeker als u de spiegels goed gebruikt en uw reisgenoot op die momenten even uitstapt en u aanwijzingen geeft. In tegenstelling tot veel wegen in Europa, zijn de wegen in Australië en Nieuw Zeeland breed. Ze lijken wel gemaakt om op te rijden met een camper. We boeken ook graag de afkoop eigen risico verzekering van a.s.r. voor je. Dan hoeft u zich niet druk te maken als u toch per ongeluk iets raakt of als een ander een schade veroorzaakt. Houd er wel rekening mee dat men Down Under links rijdt, dus ook dat is een mooie uitdaging (waar u ook snel aan went).

Hoe kan ik een grote stad bezichtigen met een camper?

Mocht u ook graag een grote stad willen bezoeken tijdens je reis: een camper parkeren in de binnenstad is niet handig door de grootte en soms zelfs niet mogelijk. Gelukkig kunt u vaak dichtbij een stad een camping of parkeerterrein (van bijvoorbeeld een supermarkt) vinden. Van daar uit kunt u de stad in gaan met het openbaar vervoer, een taxi of Uber. Veel klanten boeken ook voor de eerste paar nachten een hotel in de stad die ze graag willen bezichtigen en halen daarna pas hun camper op.

Is een camperreis handig met kinderen?

Juist voor mensen met kleine kinderen is een camperreis ideaal. Je camper is letterlijk je huis op wielen. Het voordeel is dat je maar 1 keer hoeft uit te pakken, je kunt pauzeren wanneer het uitkomt, je kunt zelf koken en flesjes en voeding opwarmen wanneer het jou uitkomt, je hebt altijd een wc in de buurt en de kinderen kunnen slapen wanneer het bedtijd is. De meeste kinderen vinden het superknus en gezellig in hun ‘hut’!

Wat is de beste reistijd?

Wat is de beste reistijd? Die vraag krijgen we geregeld. Australië is ongeveer even groot als heel Europa. Het enorme land kent daarom verschillende klimaten en verschillende beste reistijden per regio.

We boeken veel reizen in onze zomer:
– van Sydney naar Cairns
– naar Alice Springs (Red Centre)
– van Perth naar Darwin
– naar Darwin & the Top End.

Voor de andere periodes boeken we vooral routes:
– van Cairns naar Sydney (vanwege het regenseizoen andersom)
– routes tussen Adelaide, Melbourne en Sydney
– naar Tasmanië

Welk rijbewijs heb ik nodig voor het huren van een camper?

In zowel Australië als Nieuw-Zeeland is het Nederlandse rijbewijs geldig in, mits dit is voorzien van een officieel (door ambassade, consulaat of notaris) gelegaliseerde vertaling in het Engels. Indien niet aan deze voorwaarde is voldaan, is het internationaal rijbewijs model 1949 vereist. Dit is verkrijgbaar bij iedere ANWB-winkel, ook voor niet-leden: neem uw Nederlandse rijbewijs en een recente pasfoto mee. Het internationale rijbewijs is 1 jaar geldig. Overigens is dit de formele vereiste, in de praktijk wordt vrijwel nooit naar het internationale rijbewijs gevraagd. Sommige verhuurders stellen het echter wel als vereiste. De keuze om het wel of niet mee te nemen is aan u. Bedenk wel dat de autoriteiten er wel naar kunnen vragen, mocht u aangehouden worden of betrokken raken bij een aanrijding.

Een rijbewijs B is overigens voldoende, ook voor rijden met een grote motorhome.

Hoe lang van te voren adviseert u ons een camper te reserveren?

Dat hangt ervan af in welke periode u wilt gaan reizen. Tussen half december en eind januari valt de zomervakantie in Australië en Nieuw-Zeeland en met de feestdagen gaan ook veel West-Europeanen naar Down Under om hun geëmigreerde familie te bezoeken. Omdat reisagenten van over de hele wereld bij dezelfde verhuurders boeken en het aanbod van campers beperkt is, kan het door u gewenste campertype al 9 maanden tot een jaar van te voren volgeboekt zijn. Reserveer dus ruim op tijd!

Maar ook onze zomerperiode is een populair seizoen voor 4WD camperreizen in de Northern Territory (tussen mei en oktober is daar namelijk het droge seizoen) en andere camperreizen aan de Oostkust van Australië. Het aanbod aan 4WD campers is beperkt, helemaal als u met een gezin wilt reizen. Ook hiervoor geldt dat campers al een jaar van te voren verhuurd kunnen zijn.

Kunnen we onze camper op het vliegveld ophalen?

Nee, meestal niet op het vliegveld zelf. De depots van de verhuurders liggen in de meeste gevallen wel in de buurt van het vliegveld. In Hobart kunnen de campers van Britz en Maui wel op het vliegveld opgehaald worden.

De beste manier om van het vliegveld of uw hotel naar het depot van de verhuurder te gaan is met de taxi. Dat is in Australië en Nieuw-Zeeland goed betaalbaar. In Nieuw-Zeeland is een transfer van het vliegveld naar het depot altijd inbegrepen, in Australië niet.

Tip: vraag bij het reserveren van uw taxi naar een wagen met voldoende bagageruimte als u veel bagage bij u heeft. Wij hebben zelf meerdere keren gedoe gehad met onze tassen of tassen op de achterbank op schoot moeten nemen omdat het niet paste…

Hoe laat kan ik de camper ophalen en terugbrengen?

In de meeste gevallen zijn de vestigingen van de verhuurders tussen 08.00 en 16.00/16.30 uur geopend. In het hoogseizoen zijn ze elke dag van de week geopend en in het laagseizoen zijn de meeste vestigingen op zondag gesloten. De laatste ophaal- en inlevertijd is meestal om 15.30/16.00 uur. Als u de camper wilt ophalen op een feestdag, kan dat vaak wel, maar dan betaalt u wel een toeslag. Ophalen of terugbrengen voor of na de openingstijden kan niet.

Als we een vlucht voor u regelen, proberen we deze zo goed mogelijk te laten aansluiten op de openingstijden van de depots. En anders boeken we graag een hotelovernachting voor u. Dat is misschien ook wel zo veilig na zo’n lange vlucht en met zoveel tijdsverschil….

Kan ik de camper ook in een andere plaats terugbrengen dan waar ik deze gehaald heb?

Ja, dat kan. In de meeste gevallen betaalt u dan echter wel een eenrichtingstoeslag van enkele honderden dollars, door de verhuurders een ‘one way fee’ genoemd.

Krijg ik uitleg bij het ophalen van de camper?

Ja, in de meeste gevallen inspecteert een medewerker van de verhuurder bij het ophalen van de camper eerst samen met u het voertuig. Vaak zal hij u dan ook uitleggen uit hoe alles werkt. Het is inmiddels ook gebruikelijk dat u na uw boeking een link naar een instructievideo ontvangt, met het verzoek deze te bekijken. De uitleg bij het ophalen is dan beperkter. Na uw boeking ontvangt u van ons bovendien een checklist waar op te letten bij het ophalen. In uw camper ligt of een handleiding voor als u het later nog eens na wilt lezen of u ontvangt een tablet waarop u video’s kunt bekijken. Dat verschilt per verhuurder.

Is bed- en linnengoed inbegrepen bij de camper?

Ja, in de meeste gevallen is bed- en linnengoed inbegrepen bij uw camper. Bij sommige budgetcampers is het echter niet inbegrepen in de basishuur, maar in het all-inclusive pakket dat u bij de camper kunt afnemen. In uw offerte geven we duidelijk aan wat er precies wel en niet is inbegrepen.

Onder bed- en linnengoed wordt overigens meestal het volgende verstaan: hoeslaken, kussen, kussensloop, dekbed, dekbedovertrek en 1 badhanddoek per persoon.

Moet ik de camper schoonmaken en voltanken voor het inleveren?

U hoeft de camper geen grote schoonmaakbeurt te geven, maar hij moet wel redelijk schoon zijn. Dus geen modder op de vloer, een schoon aanrecht, schone tafels en een lege afvalwatertank en toilet. Ook dient u de camper in te leveren met een volle brandstoftank en soms ook een volle gasfles. Vergeet dit niet, want dan krijgt u te maken met (hoge) extra kosten. Lees hier goed de voorwaarden van de verhuurder op na, want het kan verschillen per verhuurder.

Overigens moeten 4WD campers vaak wel goed schoongemaakt zijn, ook aan de buitenkant. Dit heeft ermee te maken dat anders niet goed kan worden vastgesteld of er schade is.

Kan ik de camperhuur verlengen als ik ter plekke besluit langer te willen bijven?

Of u de camper langer kunt huren, hangt af van de beschikbaarheid van uw camper. U dient in ieder geval altijd contact op te nemen met de verhuurder om te vragen of uw camper nog vrij is. De verhuurder zal dan waarschijnlijk het dan geldende tarief rekenen.

Mocht u de camper overigens eerder willen inleveren, dan kan dat altijd. U krijgt in dat geval echter geen restitutie van de verhuurder voor niet genoten huurdagen.

Krijg ik korting als ik langer huur?

Jazeker! Wij hanteren bij langere huur een lange huur-korting. We werken daarbij met tariefcategorieën. Vanaf bijvoorbeeld 21 dagen geldt er een lager dagtarief, en bij bepaalde verhuurders vanaf 35 en 50 dagen een nog lager tarief. Dat wil zeggen dat u voor de gehele huurperiode een lager dagtarief betaalt. Dat kan in uw voordeel werken als u qua dagen net op de grens van een tariefcategorie zit. Als u een paar dagen speling heeft wat betreft de lengte van uw huurperiode, laat het ons dan weten bij de aanvraag van uw reisvoorstel. Door een dag extra te boeken, kan de huur net in een andere tariefcategorie vallen. Hierdoor betaalt u voor de gehele huurperiode een lager dagtarief en kan het totaalbedrag lager uitvallen dan u voor de kortere periode kwijt zou zijn!

Krijg ik korting als ik meerdere campertrajecten combineer?

Ja, meerdere achtereenvolgende trajecten kunnen worden gecombineerd om in aanmerking te komen voor de lange huur-korting. Dus stel: u reist met een camper van Brisbane naar Sydney en vliegt vervolgens met een binnenlandse vlucht naar Tasmania. Als u daar een nieuwe camper van dezelfde verhuurder ophaalt, tellen de huurdagen gewoon door voor de lange huur-korting. Zelfs als u Australië en Nieuw-Zeeland combineert! Het combineren van meerdere trajecten is aan een aantal voorwaarden gebonden. Wij informeren u hier graag over als dit voor u van toepassing is.

Is de huurprijs inclusief ongelimiteerde kilometers?

Ja, bij al onze leveranciers is het aantal kilometers dat u mag rijden met een 2WD camper ongelimiteerd. Dat is inbegrepen in het basistarief van de camperhuur. Bij een 4WD is dat vaak niet zo, maar kunt u dit wel afkopen. U bent dan meteen verzekerd voor extra 4WD risico’s zoals wegsleepkosten.

Op welke hulp kan ik rekenen bij pech onderweg?

Wij werken uitsluitend met kwaliteitsleveranciers met goed onderhouden voertuigen. En hoewel het heel weinig voorkomt, kunt u natuurlijk altijd met motor- of mechanische pech te maken krijgen. Wij hebben het zelf ook wel eens meegemaakt. In dat geval kunt u rekenen op de 24-uurs pechhulp die elke verhuurder biedt. U kunt bellen met een gratis telefoonnummer van de verhuurder  en kunt rekenen op snelle en professionele hulp. Realiseer u wel dat de hulp in de Outback wat langer op zich kan laten wachten dan in de drukbevolkte kuststreken. Ook kan het langer duren wanneer u bijvoorbeeld hulp in het weekend nodig heeft en de dichtstbijzijnde garages gesloten zijn. Maar gelukkig ligt het erg in de aard van de Australiër om u te helpen en zal men een toerist niet zomaar met pech aan de kant van de weg laten staan.

Voor meer informatie kunt u kijken bij de huurvoorwaarden.

Kan ik een campingbedje plaatsen in de camper?

Dat hangt ervan af welk type camper u huurt. De vloerruimte in een camper is beperkt, het kan alleen in de grotere voertuigtypes en dan nog niet in alle gevallen. U kunt overigens geen campingbedje huren. U kunt het vanuit Nederland meenemen of ter plekke een bedje kopen. Maar er zijn ook andere mogelijkheden om uw kind veilig te laten slapen. Wij weten wat wel en niet tot de mogelijkheden behoort en denken graag met u mee als u met jonge kinderen reist.

Moeten we de campings vooraf reserveren?

Dat ligt eraan wanneer u gaat reizen. Wij adviseren u rond feestdagen, tijdens de lokale schoolvakanties en lokale feestdagen en festivals vooraf te reserveren. Vooral in de periode tussen Kerst en eind januari zijn veel campings aan de kust al maanden vooraf helemaal volgeboekt door Australiërs. De kans dat u daar 1 of 2 nachten kan staan, is klein. Of u krijgt een minder populaire plaats toegewezen. Wij merken ook dat het in onze zomervakantie aan de Oostkust van Australië steeds drukker wordt. Ook doordat de zogenaamde Grey Nomads (gepensioneerden uit het Zuiden) voor een langer verblijf naar het warmere Noorden trekken.

Als u niet vooraf wilt reserveren in deze perioden, is het verstandig vroeg aan te komen op een camping of de dag van te voren telefonisch of via de website van de camping te reserveren.

Kan ik bij Campers Down Under ook een auto huren?

Ja, wij kunnen dit tegen aantrekkelijke tarieven voor u regelen. Voorwaarde is wel dat u de autohuur combineert met camperhuur of dat u minimaal 20 dagen een auto huurt (zonder camperhuur). Kijk hier voor meer informatie.

Back To Top