Camper huren
Waar op te letten?
Afhankelijk van uw beschikbare budget zijn er behoorlijk wat mogelijkheden voor camperhuur. Er zijn tientallen soorten campers te huur, welke past nou het beste bij uw situatie en uw wensen? Hieronder zetten we voor u op een rijtje waar op te letten als u een camper wilt huren.

Uw reisgezelschap
Kleine of grote camper
Als u met twee volwassenen zonder kinderen reist, kunt u met een kleinere camper uit de voeten dan wanneer u met kinderen reist. Maar misschien vindt u een grotere camper juist wel prettig ook al bent u met z’n tweeën.

Met kinderen op reis
Autostoeltjes nodig
Niet in alle campers kunnen autostoeltjes voor kinderen geplaatst worden. En als dat wel kan, is er soms een maximum qua type stoeltje. Wij checken graag voor u welke camper geschikt is om te reizen met kinderen en hoeveel stoeltjes er passen bij welke leeftijden.

Wel of geen toilet
Meer of minder gemak
Campers voor twee of meer personen zijn er in uitvoeringen met of zonder toilet en douche. De douche zult u niet snel gebruiken omdat de faciliteiten op campings in Australië en Nieuw-Zeeland vaak uitstekend zijn. Maar een toilet aan boord is voor veel mensen wel prettig, zeker als er kinderen mee reizen. Een camper met toilet/douche is per definitie meestal wel een klasse groter en daarmee ook een klasse hoger in prijs. Het is dus wel van belang om te kijken wat er binnen uw budget past. Als uw reisgezelschap uit meer dan vier personen bestaat, dan komt u per definitie bij een zespersoonscamper uit. Deze hebben altijd een toilet/douche.
Let op: als u vrij wilt kamperen, moet uw camper in Nieuw-Zeeland ‘certified self-contained’ zijn, d.w.z. met afvalwatertank en toilet. Heeft u dat niet, dan bent u verplicht elke avond naar een camping met faciliteiten te gaan.

Uw route plannen
2WD of 4WD?
In Nieuw-Zeeland is deze keuze vrij makkelijk: daar zijn geen 4WD campers te huur. In Australië zal het afhangen van de route die u wilt rijden. Als u voor het eerst gaat en bijvoorbeeld de Oostkust wilt zien, is een 2WD camper prima geschikt. Maar gaat u bijvoorbeeld naar het Noorden of de Westkust, dan ziet u meer met een 4WD camper. Ook hier krijgt u weer te maken met een prijsverschil: 4WD campers zijn over het algemeen duurder.

Gebruikssporen niet erg?
Nieuwe of wat oudere camper
De meeste campers zijn te huur in een vrije nieuwe uitvoering, in een wat oudere middenklasse uitvoering en een oudere budgetuitvoering: dezelfde camper, alleen telkens wat ouder. In het algemeen geldt: hoe nieuwer de camper, hoe hoger de prijs. Al kan het door het systeem van flextarieven ook wel eens zo zijn dat een budgetcamper duurder is dan een nieuwere. Hoe ouder de camper, hoe meer gebruikssporen deze vertoont en hoe meer kilometers op de teller. Het is maar net wat u prettig vindt en wat er binnen uw budget past.

Hoe kampeert u?
Type kampeerder
Houdt u van luxe en ruimte of kunt u prima een paar weken in een kleine ruimte verblijven? Bent u van plan om elke dag te koken in de camper, maakt u gebruik van de camp kitchens of bent u meer iemand die vaak gaat uiteten? En wilt u vooral op campings gaan staan of ook vrij kamperen? Dan is het goed om te weten dat u daarvoor in Nieuw-Zeeland een zogenaamde ‘self-contained’-camper (met toilet en afvalwatertank) voor nodig heeft. Het is dus wel handig om van tevoren te bedenken hoe u wilt kamperen.

Veel buiten of ook binnen?
Afhankelijk van het seizoen
Ook het seizoen waarin u gaat reizen speelt een rol bij uw camperkeuze. In het zomerseizoen in Australië of Nieuw-Zeeland kunt u lang buiten zitten en dus ook buiten koken. Al kan het in Nieuw-Zeeland ook in de zomer ’s avonds behoorlijk afkoelen. Maar als het kouder is, is een camper waarbij u alleen buiten kunt koken, niet zo handig. Er zijn ook campers waarin u niet kunt staan. Bij slechter weer zit u veel binnen en dan is dat wellicht ook niet zo prettig.

Brandstof
Benzine of diesel
Vrijwel alle kleinere campers rijden op benzine. Bij de grotere campers is dat vaak diesel. In Australië is het prijsverschil tussen benzine en diesel beperkt, in Nieuw-Zeeland is diesel echter een stuk voordeliger. Maar als u op diesel rijdt, betaalt u daar weer een zogenaamde ‘road user charge recovery fee’, een soort wegenbelasting voor dieselrijders. Bij sommige verhuurders kunt u dit afkopen in het all-inclusive pakket, bij andere niet. Vraag ons hiernaar als u uw camper reserveert.

Belangrijk!
Camperverzekering
Niet alle verhuurders werken met dezelfde schadedekkingen. Bij campers van Cheapa Campa en Hippie is bijvoorbeeld schade door kantelen van het voertuig of aan de zogenaamde ‘overhead’ en ‘underbody’ van het voertuig niet verzekerd. Bij een Britz, Maui, Mighty, Cruisin’, Let’s Go en Apollo camper wel. Ook schade aan banden en voorruit kan wel of niet verzekerd zijn. Of wegsleepkosten als u vast komt te zitten op een gravelweg. Wat vindt u belangrijk als het over uw camperverzekering gaat en wat bent u bereid hiervoor te betalen?

What else?
Lengte van de bedden en meer
Als u 1.60 m bent, is bijna elke camper wel geschikt qua stahoogte en bedmaten. Maar als u 2 m lang bent, is dat een ander verhaal. Als u met kleine kinderen reist, vindt u het waarschijnlijk prettig als de kinderen direct achter u zitten als u rijdt en niet helemaal achterin de camper. En wat te denken van uw reisroute? Niet elke camper kunt u in elke plaats in Australië of Nieuw-Zeeland ophalen. Zo zijn er nog wel meer zaken te noemen die een rol kunnen spelen bij uw camperkeuze. Wij helpen u graag met het bepalen van de beste camper bij uw wensen.