Ga naar hoofdinhoud

Beste reistijd voor Australië

Winter bij ons is zomer Down Under

Australië is een uitgestrekt land met grote klimaatverschillen per gebied. Wanneer is dan de beste reistijd als u een camperreis wilt maken in Australië?

In Australië zijn de seizoenen omgekeerd met die van ons. Als het bij ons zomer is, is het daar winter en omgekeerd. Dat wist u waarschijnlijk wel. Dat betekent echter niet dat u in onze zomerperiode niet naar Down Under kan. Integendeel! Australië is ongeveer even groot als heel Europa. Het enorme land kent daarom verschillende klimaten en verschillende beste reistijden per regio. Het noorden heeft een tropisch klimaat, terwijl het zuiden gematigder weer heeft. Echte kou komt in het hele land eigenlijk niet voor. De meeste sneeuw valt in de skigebieden in het zuidoosten en op Tasmanië.

Voor onze zomer boeken we veel reizen voor de volgende routes:
Van Sydney naar Cairns
Van Perth naar Broome / Darwin of Darwin & the Top End
Het Red Centre

Voor de andere periodes boeken we vooral:
Van Cairns naar Sydney (vanwege het regenseizoen andersom)
Tussen Adelaide en Sydney
Tasmania

Check de beste reistijd per regio in Australië
Hieronder vindt u informatie over de beste reistijd per regio. In het algemeen adviseren wij om bij uw reisroute rekening te houden met de rijrichting en het klimaat.

Beste reistijd Noord Australië

Twee seizoenen

Noorderlijk Australië

Het tropische noorden (The Kimberley, Broom, Darwin, Cairns, Great Barrier Reef) kent slechts twee seizoenen: de droge tijd (april/mei t/m oktober/november) en de regentijd (december t/m maart). In de regentijd worden zware regen- en onweersbuien, die soms gepaard gaan met orkanen, afgewisseld door zonnig en bijzonder warm en klam weer. Sommige gebieden kunnen dan onbereikbaar zijn door zware regenval of beter worden vermeden vanwege de hitte. Al is dat geen wet van Meden en Perzen. Ook in Australië is er niets zo onvoorspelbaar als het weer…

Darwin temperatuur  Darwin neerslag
Beste reistijd midden Australië

Subtropisch

Midden Australië

In de zuidelijke delen van Western Australia, Queensland en South Australia heerst er een subtropisch klimaat en zijn de temperaturen het hele jaar door aangenaam: tussen 20º en 30ºC.

Perth temperatuur   Perth neerslag
Ayers Rock

Red Centre/Outback

Binnenland Australië

Het binnenland van Australië is een halfwoestijn waar heel weinig regen valt, de zomertemperatuur hoog is en het in de winter ’s nachts kan vriezen. Als u weet dat u slecht tegen zulke extremen kunt, kunt u beter tussen april en juni of oktober en november gaan. Tussen december en april wordt het zo heet, dat bepaalde wandelingen na 11 uur ’s ochtends afgesloten worden. Daarna wordt het gewoonweg te gevaarlijk.

Alice Springs temperatuur   Alice Springs neerslag
Great Ocean Road

Wisselvallig buiten de zomer

Zuidelijk Australië

De beste tijd om het zuiden (Sydney, Melbourne, Adelaide, Perth) te bezoeken is de Australische zomer (oktober tot maart), maar de lange kerstvakantie betekent hogere prijzen en drukkere stranden. Andere reisperioden zijn echter ook prima, als u maar bent voorbereid op wat wisselvalliger en kouder weer.

Sydney temperatuur   Sydney neerslag
Cape Tribulation

Going troppo

Australië aan de kust

De tropen aan de kust (Queensland) kennen in feite twee seizoenen. U kunt er het best heen gaan tijdens het warme en wolkeloze droge seizoen (van april tot november). De luchtvochtigheid is dan matig en de temperatuur overdag en ’s nachts aangenaam, terwijl het in het binnenland ’s nachts koeler is. Het natte seizoen (vooral de aanloop: in november en december) kan onaangenaam zijn met een zeer hoge luchtvochtigheid. Als donkere wolken samenpakken en de temperatuur stijgt, kunnen de vochtigheid en de spanning voor vreemd gedrag zorgen bij mensen die het niet gewend zijn – dat noemt men ‘going troppo’. Maar de aanhoudende regen en het benauwde weer van het natte seizoen kunnen weer bedwelmend zijn en zorgen voor de bekende lome passiviteit. Bovendien is het platteland, als u het kunt bereiken, dan op zijn mooist. In het kustgebied rond Brisbane is het bijna altijd aangenaam.

Beste reistijd Tasmanië

Onvoorspelbaar

Tasmanië

In de hooglanden van Tasmanië is het weer het hele jaar door onvoorspelbaar, hoewel de periode oktober t/m april betrouwbaar genoeg is om het eiland te verkennen. In de wintermaanden kan het er onaangenaam koud zijn. Tussen mei en september zijn de meeste camperverhuurders dan ook gesloten. Alleen bij de verhuurder Cruisin’ kunt u in de wintermaanden een camper huren.

Hobart temperatuur   Hobart neerslag
Australië

Klimaatcijfers

Australië per staat

Back To Top