Ga naar hoofdinhoud

Genieten van de natuur

Op een sportieve manier

Ontdek Australië eens op een andere manier: op de fiets kunt u meer kilometers afleggen dan te voet en u ziet meer dan per camper. Of ‘catch a wave’ op een surfplank. En als u van duiken houdt of het wilt leren, dan is Australië natuurlijk de place to be met haar ongerepte natuur onder water. En wist u dat u er zelfs kunt skiën en snowboarden?

surfles

Jong geleerd

Surfen

Surfen werd in 1912 in Australië geïntroduceerd door Duke Kahanamoku uit Honolulu en is nu voor veel Australiërs een manier van leven. Op mooie dagen komen duizenden surfers van alle leeftijden samen op Noosa Heads, Manly of een van de andere Australische stranden. Surfen is net zo populair als tennis, golf, cricket of voetbal. Kinderen leren al op jonge leeftijd hoe ze zich op de plank staande moeten houden. Voor een echte Australische surfervaring kunt u zich wenden tot een van de surfscholen aan alle grote surfstranden. Iedereen met een redelijke conditie en een goed gevoel voor evenwicht kan al na een paar lessen aardig uit de voeten. En bent u al een ervaren surfer? Dan vindt u bijna overal langs de Australische kust (en die is lang…) de ideale golven! Alleen aan de noordkust kan niet gesurft worden vanwege zoetwaterkrokodillen en kwallen. Oriënteer u vooraf goed waar de zee rijk is aan haaien. In Queensland wordt op veel plaatsen de kust voor de stranden beschermd door haaiennetten. Surfen is daar dus in ieder geval veilig.
hardlopen-sunshine-coast

Look right!

Hardlopen

Voor joggen of hardlopen zijn er voldoende mogelijkheden in Australië. In Brisbane bijvoorbeeld lopen kilometerslange paden en ook in de baai kan er volop gerend worden. In Perth wordt er druk gebruik gemaakt van het 10 km lange  circuit rond de bruggen. En alleen al in Sydney zijn er meer dan 100 loopgroepen. Maar bedenk wel bij het oversteken: look right! En let erop dat u voor het donker terug bent, want in het donker lopen is levensgevaarlijk.
fietsen

De beste routes

Fietsen

De herfst en de lente zijn de beste fietsseizoenen. In de zomer (december tot februari) is het erg heet en in het noorden ook nog bijzonder vochtig. Een uitzondering op deze regel is Tasmania, waar het juist in de zomer aangenaam vertoeven is. Vind uw inspiratie in de volgende fietsroutes:

  • Muray to Mountains Rail Trail (Victoria): prachtige route van 84 km met heerlijke restaurantjes en wijn langs de route
  • Mawson Trail (South Australia): fiets vanuit het centrum van Adelaide naar het centrum van de Flinders Ranges via deze mountainbike-route van 900 km door de mooiste gebieden van South Australia. U kunt de route opdelen in kortere stukken door van stad naar stad te fietsen.
  • Rottnest Island (Western Australia): deze 28 km lange route begint bij de ferry terminal bij Thomson Bay en maakt dan een rondrit via meer dan 60 stranden. Het deel bij Parker Point en Salmon Bay is het meest spectaculair.
  • Watervalroute (Queensland): via de Bruce Highway, Kennedy Highway en de Palmerston Highway ten zuiden van Cairns. Een kleine afstand loopt door het Wooroonooran National Park en verder langs vele watervallen die zich dikwijls vlak langs de route bevinden. Vooral de Nandroya Falls en zeker de Millstream Falls, de breedste waterval van Australië zijn zeer de moeite waard. De route loopt dwars door de Atherton Tablelands, welke een uitloper is van The Great Dividing Range. Ondanks de highway waar u over fietst, is de weg niet te druk, met uitzondering van langs de kust. Te midden van de Tablelands kunt u ook nog afslaan naar Lake Tinaroo. Eerst een verharde, daarna een onverharde maar goede grintweg brengt u bij fantastische locaties langs het meer waar u op verschillende plekken kunt kamperen.
  • Australië kent verder railtrails. Dit zijn fietsroutes over oude spoorwegen. Sommige zijn 100 km lang. Er worden steeds meer van deze trails geopend. Voor meer informatie zie www.railtrails.org.au.
  • Voor routes op Tasmanië is de volgende site de moeite waard: www.biketas.org.au.
Great Barrier Reef

Onderwaterwereld

Duiken

Australië is het land bij uitstek om te genieten van de prachtige wereld onder water. Het unieke Great Barrier Reef is natuurlijk bij de meesten wel bekend. Maar Australie kent meer geweldige duikspots met duizenden tropische vissen en kleurrijk koraal.

  • Great Barrier Reef (Queensland): hier vindt u over een lengte van maar liefst 2000 km de meest prachtige koraalriffen vlak onder de wateroppervlakte. In Cairns en Airlie Beach kunt u duikcursussen nemen.
  • Ningaloo Reef (Western Australia): wordt ook wel het Great Barrier Reef ‘in het klein’ genoemd. Het wordt minder druk bezocht dan zijn grote broer in het oosten. Hier kunt u dus rustiger duiken. Echte aanraders zijn Turquoise Bay en het rustige water van Coral Bay. Tussen maart en juni heeft u zelfs kans om een walvishaai tegen te komen!
  • Kangaroo Island (South Australia): op dit op twee na grootste eiland van Australië worden verschillende duiksafari’s georganiseerd. U kunt hier ook zeehonden en dolfijnen ontmoeten. En aan de noordkust van het eiland komt u ook oude schreepswrakken tegen.
  • Christmas Island: het ligt misschien niet op uw route door Australië, maar dit eiland mag zeker niet ontbreken in het rijtje van mooiste duikspots. De diepte lijkt wel bodemloos en de leefomgeving van de tropische vissen is er ongerept.
skieen-australie

In de Australische winter

Skiën en snowboarden

Wist u dat u in Australië ook kunt skieën en snowboarden?

  • Snowy Mountains (New South Wales): hier vindt u het grootste aantal pistes. Dit gebergte wordt ook wel het dak van Australië genoemd. Hier bevindt zich dan ook de hoogste berg van het land: Mount Kosiuszko (2228 meter). De ideale tijd is tussen juni en oktober.
  • Thredbo (New South Wales): het belangrijkste skigebied van het land met 40 pistes, 12 liften en de langste piste van Australië. Het is er altijd sneeuwzeker door de sneeuwkanonnen.
  • Falls Creek (Victoria): Falls Creek, op de rand van de Bogong High Plains in Victoria, is één van de grootste en beste skigebieden Down Under. En de après-ski is hier ook erg gezellig!
  • Mount Hotham (Victoria): door de hoge ligging heeft Mount Hotham de hoogste natuurlijke sneeuwval van Victoria en dit maakt het tot een uitermate sneeuwzekere bestemming.
  • Ben Lomond National Park (Tasmania): minder bekend dan de pistes in New South Wales en Victoria en nog nauwelijks ontdekt. De pistes liggen relatief laag op zo’n 1300 meter en daarom duurt het skiseizoen hier wat korter, van half juli tot eind september. Let wel goed op op de weg ernaar toe: deze is behoorlijk spannend en leidt u (zonder vangrails…) over haarspeldbochten en langs diepe ravijnen.
Back To Top