Skip to content

Beste reistijd voor Nieuw-Zeeland

Winter bij ons is zomer in Nieuw-Zeeland

In Nieuw-Zeeland zijn de seizoenen omgekeerd met die van ons. Als het bij ons zomer is, is het in Nieuw-Zeeland winter en omgekeerd. Hieronder vindt u informatie over de beste reistijd in Nieuw-Zeeland. In het algemeen adviseren wij om bij uw reisroute rekening te houden met de rijrichting en het klimaat. Maar het kan ook handig zijn om rekening te houden met het feit dat men links rijdt en een kustroute het mooiste is als u aan de juiste kant van de weg rijdt.

Vier seizoenen op 1 dag

Beste reistijd Nieuw-Zeeland

Nieuw-Zeeland kan het hele jaar bezocht worden. Het Noordereiland heeft een gematigder klimaat dan het Zuidereiland. Over het algemeen zijn de maanden oktober t/m april de beste reismaanden, waarbij je in februari, maart en april de meeste kans op warm en stabiel weer hebt.  Wat dat betreft is het seizoen korter dan in Australië. De lente (september t/m december) is in het hele land wisselvallig, met meer regen en wind dan in de andere seizoenen. Van februari tot eind april is het meestal warm en stabiel. Als u in de Nieuw-Zeelandse winter gaat reizen, is dat zeker een stuk voordeliger qua camperhuur. Houdt er wel rekening mee dat u sneeuwkettingen mee krijgt en dat u mogelijk uw geplande route onderweg moet aanpassen. Een sneeuwfront kan u zomaar een andere kant op sturen dan u gedacht had…

Als het kan, adviseren we u de maanden december en januari te vermijden. Campers zijn dan het duurst om te huren en het is relatief druk. De beste reistijd is wat ons betreft februari en maart vanwege het meest stabiele weer. En in tweede instantie oktober en november vanwege het voorseizoen en de prachtige lente. Wat betreft camperhuur zijn oktober en november goedkoper dan februari en maart.

Bay of Islands Noordereiland Nieuw-Zeeland

Klimaat

Het Noordereiland

De gemiddelde temperatuur op het Noordereiland ligt hoger dan op het Zuidereiland. In het gebied ten noorden van Auckland heerst een subtropisch klimaat. U ziet er zelfs palmbomen! In de zomer is het er zonnig en warm. Vorst komt er bijna niet voor.

In het Tongariro National Park, Mount Egmont National Park en de Zuidelijke Alpen heerst op grote hoogte een subpolair klimaat. De zomers zijn fris en de winters koud met sneeuw en vorst. Met name de Alpen hebben een eigen onvoorspelbaar microklimaat.

Milford Sound Zuidereiland Nieuw-Zeeland

Klimaat

Het Zuidereiland

Door de bergketens op beide eilanden kunnen grote weersverschillen tussen het westen en het oosten ontstaan. In het westen valt de meeste regen, vooral op het Zuidereiland. In de Milford Sound valt er ruim 9 keer zoveel neerslag als in Amsterdam…

Het Zuidereiland kent grote temperatuurverschillen. In het noorden en oosten is het vaak warm en droog. In het westen en zuiden is het koeler en natter. Op beide eilanden waait het het hardst aan de westkust.

Queenstown strand

Erg felle zon

schone atmosfeer

De zon in Nieuw-Zeeland is veel feller dan in Europa. Dit komt door de schone atmosfeer. De lucht is er dan ook echt hardblauw. De keerzijde hiervan is dat u erg snel verbrandt. Let er dus op u genoeg zonnebrand gebruikt en niet te lang in de zon zit.

Het weer kan in Nieuw-Zeeland onverwacht omslaan. Er wordt wel eens gezegd dat er 4 seizoenen op 1 dag kunnen voorkomen. Het is altijd goed hier rekening mee te houden als u buitenactiviteiten gaat ondernemen.

Queenstown trail Zuidereiland

Klimaatcijfers

Het weer in Nieuw-Zeeland

Back To Top