Skip to content

Schitterende natuur in Nieuw-Zeeland

Van de ene in de andere verbazing

Nieuw-Zeeland en natuur kun je met gemak in één adem noemen. Verreweg de meeste mensen zullen Nieuw-Zeeland bezoeken vanwege de prachtige natuur die je nergens anders ter wereld ziet. Vrijwel elke andere landschapsvorm is aanwezig op het relatief kleine oppervlak dat Nieuw-Zeeland beslaat. Alleen woestijnen ontbreken eigenlijk. Er zijn dan meer dan genoeg mogelijkheden voor tochten en wandelingen. Hieronder geven wij u een aantal tips.

Egmont National Park

Noordereiland

Egmont National Park

Egmont is een van de meest toegankelijke nationale parken van Nieuw-Zeeland. In het midden ligt de vulkaan Mount Taranaki. Vooral in de zomer is het met meer dan 300 km aan wandelpaden een geweldig mooi park om te wandelen. En de vulkaan kan ook door minder ervaren wandelaars worden beklommen. Maar let op: Egmont is een van de natste gebieden van het land en het weer kan er ineens omslaan, dus een regenjas mee is geen overbodige luxe. En informeer vooraf goed naar de weersomstandigheden.

Noordereiland

Tongariro

Dit park, dat als eerste op de Werelderfgoedlijst van UNESCO werd geplaatst, is een van de spectaculairste parken van Nieuw-Zeeland met een grote diversiteit aan landschappen op een relatief klein gebied. Dit heeft alles te maken met de aanwezigheid van drie nog steeds actieve vulkanen. U kunt hier prachtige wandelingen maken, van een paar uur tot een paar dagen. Een van de bekendste wandelingen is de Tongariro Crossing, ook wel de ‘finest one-day-walk in New Zealand’ genoemd. De route is 17 km lang en spectaculair. Met een goede conditie is het in 7 a 8 uur te doen.

Noordereiland

Te Urewera National Park

Dit park is zeer dichtbegroeid en bergachtig met vele bossen, meren, rivieren en watervallen met dwars daardoorheen de Huiarau Mountains.  Het Lake Waikaremoana is maar liefst 243 m diep en een van de mooiste attracties van het park. Hier worden veel boottochten georganiseerd of u kunt het meer zelf op met een kano of kajak. In het Te Urewera National Park kunt u geweldig mooie wandelingen maken. Er zijn honderden kilometers wandelpaden uitgezet die variëren van enkele uren tot meerdere dagen. U komt langs indrukwekkende watervallen, stroomversnellingen en uitzichtpunten. Maar neem wel een regenjas mee. Het is hier niet voor niks zo groen en dichtbegroeid…

Mount Cook

Zuidereiland

Mount Cook National Park

Het Mount Cook National Park aan de westkust van het Zuidereiland is een van de spectaculairste parken van Nieuw-Zeeland en is is genoemd naar de hoogste berg van Nieuw-Zeeland: Mount Cook. Er zijn maar liefst 19 bergen hoger dan 3000 m en er zijn verschillende gletsjers. Ruim 1/3 van het park is het hele jaar bedekt met sneeuw. U kunt er wandelingen maken op alle niveaus. Wandelroutes zijn over het algemeen goed aangegeven en onderhouden. Zorg altijd wel voor stevige wandelschoenen, zonnebrand en een warme jas of trui, ook in de zomer.

Abel Tasman National Park

Zuidereiland

Abel Tasman National Park

Abel Tasman is het kleinste nationale park van Nieuw-Zeeland, maar zeer aan te raden want het is er schitterend! Het park heeft witte, verlaten stranden, dichtbegroeide bossen, kloven, watervallen en grotten. En dit geheel is omgeven door een azuurblauwe zee met eilanden en riffen. Het park is vooral bekend om zijn mooie wandelingen, waarvan de Abel Tasman Coastal Track de bekendste is. Deze is 51 km lang en is in 2 tot 3 dagen vrij eenvoudig te doen.

Fiordland

Zuidereiland

Fiordland National Park

Trek de wandelschoenen maar vast aan, want het Fiordland nationaal park wordt ook wel de ‘Walking Capital of the World’ genoemd. Het park in het zuidwesten van het Zuidereiland is met 1.2 miljoen hectare het grootste nationale park van het land. U zult hier tientallen foto’s schieten van beboste heuvels, steile bergen, enorme watervallen, donkere meren, woeste rivieren en natuurlijk schitterende fjorden die diep het land insnijden. Met ruim 500 km aan wandelpaden is er voor wandelaars keuze genoeg, maar neem wel een regenpak mee. Het is een van de meest regenachtige gebieden ter wereld.

Zuidereiland

Westland National Park

In het Westland National Park zijn maar liefst 60 gletsjers waaronder de beroemde Franz Josef en Fox Glacier. Ze zijn allebei zo’n 13 km lang en uniek omdat ze afdalen van gebieden met eeuwige sneeuw naar regenwoud vlakbij de kust. Er zijn wandelmogelijkheden voor alle niveaus en er zijn tracks waarmee u in één dag over het strand, op een gletsjer, over het sneeuwveld van een alpentop, langs het schitterende Lake Matheson en door het dichtbegroeide regenwoud loopt. Maar ook hier is het weer erg veranderlijk, dus neem altijd regenkleding mee.

Zuidereiland

De andere parken

Over de schitterende natuur kunnen we nog pagina’s vol schrijven. We noemen hier nog drie andere nationale parken op het Zuidereiland die zeker de moeite waard zijn:

  • Catlins Forest Park in het zuidoosten, waar u pinguins, zeeleeuwen, robben en zeldzame hectordolfijnen kunt spotten
  • Mount Aspiring National Park met een van de hoogste bergen van Nieuw-Zeeland, waar de kans dat u de nieuwsgierige keavogel ziet, vrij groot is
  • Nelson Lakes National Park waar tussen de bomen de gletsjermeren Lake Rotoiti en Lake Rotoroa verscholen liggen

Nog zoveel meer...

Meer inspiratie

Kijk voor meer inspiratie hier.

Na uw boeking ontvangt u van ons een persoonlijke routesuggestie met nog veel meer suggesties. Kijk hier voor een voorbeeldroute.

Back To Top