Overnachten
Op de mooiste locaties
Voor de liefhebbers van kamperen zijn zowel Australië als Nieuw-Zeeland zeer geschikte landen. De natuur is er prachtig en campings of caravanparks vind je door het hele land op vaak de mooiste locaties.
Kamperen in Australië
Keuze te over
Bijna op elke camping kunt u uw camper aansluiten op stroom, zodat u de airco ook ’s nachts kunt gebruiken (of de verwarming als u in het koelere seizoen reist). De meeste campings hebben uitgebreide voorzieningen als kookgelegenheid, wasmachines en drogers en barbecues. De sanitairgebouwen zijn over het algemeen heel netjes en schoon. Op de luxere campings vindt u ook een zwembad en andere voorzieningen. Twee van de grotere campingketens in Australië zijn Big4 Holiday Parks en Top Tourist Parks. Bij deze campings krijgt u bovendien korting met een aantal campers.
In veel Nationale Parken kunt u alleen maar overnachten op de campings, dus dat is natuurlijk perfect als u met een camper reist. De campings hebben er meestal prima toiletten en douches. En wat is er nou mooier dan dat er ’s ochtends kangoeroes rondom je camper zitten en dat kaketoes een kijkje komen nemen?
De prijzen zijn redelijk voordelig: gemiddeld € 20-25 per camper per nacht met twee personen en water/stroom. Voor een uitgebreid overzicht van alle kampeerplekken zijn er veel handige apps beschikbaar. In de apps vindt u alle kampeeropties, hun locatie, faciliteiten, prijs en een beoordeling.
Kamperen in Nieuw-Zeeland
Op prachtige plekken
Het Department of Conservation (DOC) biedt vele campings door het hele land, op de meest prachtige plekken. De voorzieningen zijn meer basic dan op de meer commerciële TOP 10 campings, maar wel schoon. Ook in Nieuw-Zeeland zijn de prijzen redelijk voordelig: van gratis kamperen tot € 15-40 per camper per nacht met twee personen en water/stroom.
Wild kamperen?
Niet overal toegestaan
In Australië zijn er langs wegen, in bossen of aan stranden veel speciale plekken waar u gratis of tegen een zeer laag tarief vrij kunt parkeren. Zonder faciliteiten, dat wel. Vaak is er een ‘longdrop’, een toilet met een diep gat eronder, of kranen om de afwas te doen. In de Hema Road Atlas zijn de locaties waar u wild kunt parkeren, aangegeven. In Nieuw-Zeeland kunt u ook wild kamperen, maar op minder plaatsen dan in Australië. Hier moet uw camper in ieder geval ‘self-contained’ zijn. Dat wil zeggen dat er een afvalwatertank en een toilet aanwezig moeten zijn. En dan mag u staan op daarvoor aangemerkte plaatsen (met een speciaal bord).
Hoewel uw veiligheid niet gewaarborgd is, is wild kamperen over het algemeen veilig. Wilt u liever het zekere voor het onzeker nemen, maak dan gebruik van de reguliere campings.
In schoolvakanties
Reserveren nodig
Gedurende de Australische schoolvakanties en in lange weekenden is er veel vraag naar kampeerplekken in de nationale parken en de campings langs de kust. In deze perioden is het verstandig een kampeerplaats vooraf te reserveren. Ook in onze zomermaanden juli en augustus is het druk langs de Oostkust. Veel campings zijn dan vroeg bezet door de zogenaamde ‘grey nomads’: gepensioneerden uit het zuiden van Australië die de winter daar ontvluchten.
In Nieuw-Zeeland kunnen de maanden december en januari druk zijn omdat Nieuw-Zeelanders en Australiërs dan zomervakantie hebben. Bij de populaire plekken kan vooraf reserveren van een kampeerplaats dan verstandig zijn.
Na boeking
Meer tips
Nadat u uw camper geboekt heeft bij Campers Down Under ontvangt u kampeerchecklists en gedetailleerde persoonlijke routes voor u op maat gemaakt. Hierin vindt u onder meer ook tips voor campings en kamperen. Klik hier voor een voorbeeldroute (op hoofdlijnen).