Skip to content

De paden op, de lanen in

Volop genieten in de natuur in Australië

Als u vooral in de spectaculaire natuur in Australië geïnteresseerd bent, geven we u graag een aantal suggesties voor de mooiste nationale parken en de beste wandelingen. Als u de natuur in gaat, kunt u dicht bij inheemse planten en dieren komen, en wijde open vlakten en eeuwenoude regenwouden verkennen. Of bergwandelingen maken en zwemmen in enkele van de schoonste watergebieden op aarde. Dus trek de bergschoenen maar vast aan!

Three Sisters, Blue Mountains, NSW

Weg van de snelweg

Nationale parken

Als u van de natuur houdt, dan zult u enorm genieten van de nationale parken van Australië. Wij wijzen u graag op een aantal zaken om rekening mee te houden:

 • Veel nationale parken liggen ‘weg van de snelweg’, waar het weer ineens kan omslaan en rivieren, meren en de zee onverwacht kunnen reageren.
 • Behandel de dieren die u tegenkomt met respect. Benader ze voorzichtig en voer ze niet.
 • De parken worden beheerd per staat, er bestaat niet zoiets als een nationale parken-kortingspas die door heel Australië geldig is. Per staat kunnen de toegangsprijzen verschillen. Als u in één staat meerdere parken bezoekt, kan een pas wel voordelig zijn. In sommige gevallen is het gebruik van kampeerplekken dan inbegrepen.
south west national park tasmania

Tasmania

South west national park

In het zuidwesten van Tasmania ligt het South West National Park, een gebied met ruige bergen, wouden, meren, een lange kustlijn, dat is uitgeroepen tot Werelderfgoed. Ervaren hikers kunnen in dit bijna ondoordringbare maar prachtige gebied geweldig wandelen. Er zijn in dit ruige gebied geen duidelijke wegen en paden aangegeven, dus een kompas en goede kaart meenemen is wel een aanrader. In het park zijn verschillende tochten uitgezet, waarvan de South Coast Track van maar liefst 10 dagen de bekendste is. Kortere tochten zijn er natuurlijk ook.

kingscanyon-rim-walk

Northern Territory

Kings Canyon

Ongeveer halverwege tussen Alice Springs en Uluru bevindt zich Kings Canyon, met zandstenen wanden van meer dan 100 meter hoog die hoog boven weelderige palmbossen uittorenen. De Canyon bevat zelfs fossielen van zeedieren en sporen van de oude zee. Er zijn hier verschillende wandelpaden uitgezet. Klim bijvoorbeeld naar de top van de rand van de canyon via de uitdagende Kings Canyon Rim Walk, een tocht van 6 km waar u 3-4 uur over doet. U wordt beloond met spectaculaire uitzichten op het ravijn en het omliggende landschap. Kortere wandelingen op de bodem van het ravijn, een tocht van 22 km lang of een kamelensafari, een tocht per quadbike of per helikopter behoren ook tot de mogelijkheden. Om de hitte te vermijden kunt u het best vroeg vertrekken. Dan is het licht ook het mooist.

carnarvon-gorge

Queensland

Carnarvon National Park

Zo’n 720 km ten noordwesten over de weg van Brisbane ligt het Carnarvon National Park, afgelegen in de Outback van Queensland, maar zeker een bezoek waard. Het park is ingedeeld in aparte gebieden, waarvan de adembenemende 30 km lange Carnarvon Gorge het best toegankelijk is. De Gorge bestaat uit witte kliffen, steile gekleurde rotsen en steenpilaren. Het gebied is rijk aan Aboriginalcultuur en drie plekken zijn toegankelijk voor publiek, zoals de 30m hoge Cathedral Cave. Er zijn verschillende wandelroutes uitgezet langs prachtige plekken als de Moss Garden, met een weelde aan verschillende planten en mossen, en het door het water uitgesleten Amphitheatre (route van 10 km). Meer afgelegen wandelingen voor ervaren hikers zijn er ook. We raden u aan de campings in het park van te voren te reserveren, omdat u een vergunning nodig heeft.

sa-flinders-ranges

South Australia

Flinders Ranges

De Flinders Ranges is een van de oudste landschappen ter wereld. Volgens de overlevering van de Aboriginals is het gevormd door oerslangen en reuzen tijdens de Droomtijd. Dieprode gorges wisselen hier groene heuvels en verlaten vlaktes met ruige woestijnbergketens af. Veel wandeltochten starten in Wilpena Pound Resort waar een gigantisch natuurlijk amfitheater ligt. Of maak een prachtige rondvlucht er overheen. U kunt naar de rand wandelen, een bushwalk maken en er is zelfs een trail van 1200 km (!) lang. We raden u wel aan alleen te wandelen in de Flinders Ranges tussen mei en oktober. Dan is het er niet al te heet. En neem vooral veel water mee bij hoge temperaturen(zeker een halve liter per half uur).

kanangra-walls-blue-mountains

New South Wales

Blue Mountains

Dit prachtige park ligt op slechts 2 uur rijden van Sydney. Het gebied vol bergen wordt gekenmerkt door een blauwe gloed die de tientallen soorten eucalyptusbomen uitstoten. Het bekendste wandelpad in de Blue Mountains is the Six Foot Track. Dit 42 km lange pad leidt van het dorp Katoomba naar de Jenolan Caves. De hele wandeltocht duurt ongeveer drie dagen.

The Olgas

Back 'o Bourke

Outback

Met de Outback worden eigenlijk alle regio’s ver van de bewoonde wereld aangeduid. De Outback beslaat maar liefst ¾ van Australië en wordt over het algemeen gekenmerkt door rode rotsen, eindeloze oranje vlakten, paarse bergen en een strakblauwe lucht. In Queensland bestaat de Outback echter grotendeels uit tropisch regenwoud.

Wanneer u van plan bent door de Outback te reizen, is het belangrijk uw reis goed voor te bereiden. Kijk bijvoorbeeld naar de beste reistijd, de beschikbaarheid van drinkwater, de locaties van tankstations en garages, de verwachte omstandigheden van de weg – overstroomd of niet – en of uw voertuig wel geschikt is om de Outback mee in te gaan. Sommige routes mag u alleen rijden in een 4WD. Neem altijd voldoende water mee (4 a 5 liter per persoon per dag). En zorg dat altijd iemand weet waar u bent. Mocht u pech krijgen onderweg, blijf dan altijd bij de auto. En tenslotte: pas op voor dieren die ineens voor de wielen kunnen springen, zoals kangoeroes, schapen en koeien. Kijk vooral uit tijdens de schemering.

cradle mountain Tasmania
Bondi Beach Sydney

Spectaculair

Meer wandelingen

Er zijn ontelbare fantastische wandelingen in Australië. We geven u hieronder nog een aantal suggesties.

 • Overland Tracks (Tasmania): de bekendste langeafstandswandeling van Australië is deze zesdaagse voettocht van Dove Lake in Cradle Valley naar het zuideind van Lake St Clair is een must voor natuurliefhebbers.
 • Mount Warning (New South Wales): een vruchtbaar gebied dankzij een reusachtige schildvulkaan met op de top een magnifiek uitzicht op de omgeving.
 • Coogee Beach naar Bondi Beach (New South Wales): een spectaculaire kustwandeling in Sydney, de leukste manier om de vele stranden te zien.
 • Wilson’s Promontory (Victoria): een enorm schiereiland, ook wel ‘the Prom’ genoemd, met meer dan 80 km aan wandelpaden, lange zandstranden, beboste berghellingen, heide en moerassen.
 • Wonderland Loop (Grampians, Victoria): wandelroute van 9,6 km door de spectaculaire Grand Canyon naar de Pinnacle
 • Sullivan’s Rock to Monadnocks Campsite, Bibbulmun Track (Western Australia): 12 km met prachtige uitzichten, vereist wel wat klimwerk. Grote kans dat u hier echidna’s tegenkomt.
pentecost-river-crossing-gibb-river-rd-klein

Er is nog zoveel meer...

Meer inspiratie

Kijk voor meer inspiratie hier.

Na uw boeking ontvangt u van ons een persoonlijke routesuggestie met nog veel meer suggesties. Kijk hier voor een voorbeeldroute.

Qld; Far North; Daintree River

Gibb River Road

Kimberleys, Western Australia

Een Outback road trip met recht! De Gibb River Road is een voormalige vee-route van zo’n 660 km door de Kimberleys in Western Australia. Een geweldige 4WD ervaring! U komt langs geologische plekken zoals Windjana Gorge National Park, Tunnel Creek National Park, Adcock Gorge, Manning Gorge, Galvans Gorge, Lennard Gorge, Bell Gorge en King Leopold Ranges. En dit gebied is ook bekend om haar zeldzame en unieke flora en fauna, en aboriginal geschiedenis. Kamperen kunt u bij diverse veeboerderijen. Een paar tips:

 • Check de wegcondities van te voren! De weg is vaak afgesloten tijdens het natte seizoen van november tot maart.
 • Neem de tijd: een week is kort voor deze route.
 • Plan uw trip goed van tevoren: u kunt niet zomaar overal tanken en boodschappen doen.

Gaat u met een 4WD camper op pad? Dan geven wij u na boeking graag een document met tips over rijden in de Outback mee.

Back To Top