Ga naar hoofdinhoud

Paspoort, visum en andere zaken

Handige tips en weetjes

Kan ik met mijn eigen rijbewijs rijden in Australië en Nieuw-Zeeland? Heb ik eigenlijk vaccinaties nodig? Hoe zit het met het tijdsverschil? Doe uw voordeel met een hele reeks handige tips voor uw reis Down Under. Het is even scrollen…. maar dan heeft u ook wat!

paspoorten

Geldigheid

Paspoort

Uw paspoort moet minimaal tot de dag na vertrek uit Australië of 3 maanden na vertrek uit Nieuw-Zeeland geldig zijn. Kinderen hebben een eigen paspoort nodig en kunnen niet meereizen op het paspoort van de ouders. En als u onderweg een stopover doet in Azië gelden er per land weer andere geldigheidstermijnen voor het paspoort (soms 6 maanden).

credit-cards

Belangrijke documenten

Kopieën mee

Zorg dat u belangrijke telefoonnummers bij u heeft en bewaar kopieën van paspoorten, verzekeringspolissen, creditcards, reispapieren, etc. Laat in het buitenland bij verlies of diefstal van waardevolle papieren de politie altijd proces verbaal opmaken.

visum-australie

Regel het bij ons

Visum voor Australië

Om Australië binnen te komen heeft u een visum nodig. Afhankelijk van het doel van uw reis en de duur van uw verblijf zijn er verschillende soorten visa: een studentenvisum, werkvisum en een toeristenvisum tot maximaal 12 maanden. Als u bij ons uw vliegticket(s) boekt, kunnen wij ook uw toeristenvisum verzorgen voor € 25 p.p. (met een maximum verblijf van drie maanden). U hoeft dan niet zelf formulieren in te vullen. We hebben alleen een kopie van uw paspoort nodig. Een bevestiging van de visumacceptatie ontvangt u bij de reisbescheiden.

Let op: Australië heeft strenge quarantaine-regels betreffende de import van voedsel i.v.m. het risico op diverse (landbouw)ziektes. Zorg ervoor dat u geen eten bij u heeft. Op uw ‘Incoming Passenger Card’ die u ontvangt in het vliegtuig moet u voedsel, planten en dierlijke producten zoals vlees, zuivel, fruit, groenten, en zaden en noten opgeven. Wanneer u dit niet doet, loopt u het risico op een hoge boete of zelfs gevangenisstraf. Of u wordt met het eerste vliegtuig weer teruggestuurd….Alle bagage wordt gecontroleerd. Snuffelhonden kunnen ingezet worden voor het achterhalen van quarantaine-artikelen. Ook de invoer van drugs, steroïden, vuurwapens, beschermde dieren en producten als kaviaar, schelpen en ivoor is ten strengste verboden.

New Zealand Immigration

Visumontheffing

ETA voor Nieuw-Zeeland

U heeft voor Nieuw-Zeeland geen visum nodig als u er korter dan 3 maanden verblijft, maar wel een zogenaamde ETA. Dat staat voor Electronic Travel Authority. In feite is dit een ontheffing voor een visum als het land waarin je woont, op de lijst van ontheffingslanden staat. Nederland en België staan op deze lijst. Vraag hier de ETA voor Nieuw-Zeeland aan.

Let op: ook Nieuw-Zeeland heeft strenge quarantaine-regels betreffende de import van voedsel i.v.m. het risico op diverse (landbouw)ziektes. Zie hierboven bij Australië.

internationaal rijbewijs

Verstandig om mee te nemen

Internationaal rijbewijs

Om te mogen rijden in Australië en Nieuw-Zeeland heeft u naast uw eigen geldige rijbewijs een gelegaliseerde vertaling in het Engels nodig. Is aan deze voorwaarde niet voldaan, dan is een internationaal rijbewijs verplicht. Het internationaal rijbewijs haalt u bij de ANWB. Let op: u moet ook uw eigen Nederlandse rijbewijs meenemen, het internationale rijbewijs is een aanvulling daarop.

Goedkoop inchecken

Extra bagage

Op de internationale vluchten via Azië naar Down Under mag u over het algemeen 30 kg per persoon meenemen. Heeft u extra bagage? Bij de balie van Worldwide Baggage Services in Vertrekhal 3 op Schiphol kunt u een extra doos of tas veel goedkoper inchecken dan bij de maatschappij waarmee u vliegt. En de extra bagage gaat gewoon mee met uw eigen vliegtuig.

Tijdverschil

Tijdzones

Tijdzones Australië en Nieuw-Zeeland
stekker

Andere stekkers

Adapter nodig

De netspanning in Australië en Nieuw-Zeeland bedraagt 220/230-240 V, 50 Hz wisselstroom. Maar omdat er in de stopcontacten alleen platte, 2- of 3 polige stekkers passen, heeft u een adapter nodig. Deze zijn niet inbegrepen bij uw camper.

peter-camper

Strenge straffen

Don't drink and drive

De voorschriften met betrekking tot de consumptie en verkoop van alcohol verschillen in Australië van staat tot staat. De minimumleeftijd voor het kopen en consumeren van alcohol is zowel in Australië als in Nieuw-Zeeland 18 jaar. Tijdens het rijden is een maximaal alcoholgehalte toegestaan van 0,5 promille. Autorijden onder invloed van drank of drugs is extreem gevaarlijk. Er worden erg strenge straffen gehanteerd als u wordt gepakt. Ook het gebruik van de mobiele telefoon is achter het stuur niet toegestaan.

road-1016759_1280-gratis

Makkelijk

Afstanden in kilometers

Sinds de jaren zeventig worden in Australië en Nieuw-Zeeland metrische maten en gewichten gebruikt. Snelheid en afstand worden gemeten in kilometers, goederen in kilo’s en liters en de temperatuur in graden Celsius. Veel Australiërs – met name ouderen –  houden echter nog koppig vast aan het oude Britse stelsel in inches, feet en miles.

vaccination-1215279_1280-gratis

Niet nodig

Vaccinaties

Voor Australië en Nieuw-Zeeland worden geen vaccinaties aanbevolen, alleen in bepaalde (zeldzame) gevallen tegen Japanse encephalitis. Een inenting tegen gele koorts is alleen verplicht als u in de zeven dagen voordat u Australië binnenkomt in een gele koorts land bent geweest (ook bij alleen een overstap op het vliegveld van het gele koorts land).

Australië en Nieuw-Zeeland zijn veilige landen qua gezondheid. Let in Australië wel op voor muggen- en spinnenbeten, slangen en kwallen. In het noorden van Queensland en de Northern Territory komt een aantal ziekten voor waaronder knokkelkoorts (dengue) en Ross River fever die door muggen worden overgedragen (hoofdzakelijk in Cape York Peninsula). Wij raden u sterk aan afdoende mugafwerende middelen mee op reis te nemen, die DEET bevatten. Er zijn meldingen geweest van gevallen van meningitis C waarvoor vooral jongere kinderen gevoelig zijn. Het is mogelijk hen hiertegen te laten inenten.

Feestdagen 2023 Down Under

Drukker of gesloten

Winkels, kantoren en fabrieken zijn op nationale feestdagen gesloten. Als een feestdag in een weekend valt, wordt in de meeste gevallen de erop volgende maandag een vrije dag. Hou daar rekening mee. Vaak zijn campings tijdens lange weekenden en schoolvakanties voller. Ook de camperverhuurders hebben afwijkende openingstijden, zijn ze gesloten op feestdagen of heffen ze een feestdagentoeslag. Wij zullen u daarop wijzen als dit voor u van toepassing is.

Feestdagen Australië 2023
zondag 1 januari – New Year’s Day
maandag 2 januari – New Year’s Day Observance
donderdag 26 januari – Australia Day
vrijdag 7 april t/m maanadag 10 april – Pasen
dinsdag 25 april – ANZAC Day
maandag 29 mei – Reconciliation Day
maandag 12 juni – Queen’s Birthday
maandag 2 oktober – Labour Day
maandag 25 december – Christmas Day
dinsdag 26 december – Boxing Day

Feestdagen Nieuw Zeeland 2023:
zondag 1 januari – New Year’s Day
maandag 23 januari – Wellington Day
maandag 6 februari – Waitangi Day
vrijdag 7 t/m maandag 10 april – Pasen
dinsdag 25 april – ANZAC Day
maandag 5 juni – Queen’s Birthday
maandag 23 oktober – Labour Day
maandag 25 december – Christmas Day
dinsdag 26 december – Boxing Day

Schoolvakanties Australië en Nieuw Zeeland 2023:
7-23 april 2023: Herfstvakantie
1-16 juli 2023: Wintervakantie
23 september – 8 oktober: Voorjaarsvakantie
20 december 2023 – 31 januari 2024: Zomervakantie

no smoking sign against the blue sky

Verboden

Roken in openbaar

Roken is in Australië en Nieuw-Zeeland net als in Nederland verboden in regeringsgebouwen, openbare ruimten als theaters, bioscopen, musea en restaurants, in het openbaar vervoer waaronder binnenlandse vluchten, touringcars, taxi’s en in alle luchthavens.

food-and-wine

Niet gebruikelijk

Fooi geven

Het geven van fooien in restaurants, hotels, in de taxi of bij de kapper is in Australië en Nieuw-Zeeland niet gebruikelijk. De meeste Australiërs ronden in restaurant het bedrag naar boven af of laten het kleingeld als fooi liggen. Alleen in de betere restaurants is het gebruikelijk de obers tot 10% van het totaalbedrag aan fooi te geven voor een goede service. Al is dat natuurlijk altijd uw eigen beslissing.

Verkeersbord kangoeroe

Keep left

In het verkeer

  • Let op: in Australië wordt links gereden. Juist omdat het in sommige delen van het land heel rustig kan zijn op de weg is dit een uitdaging. U heeft weinig andere verkeersdeelnemers die u eraan blijven herinneren dat u links moet blijven!
  • Buiten de bebouwde kom is de maximum snelheid 110 km/u, tenzij anders is aangegeven. Per staat zijn er wel wat verschillende verkeersregels. De belangrijkste regel is eigenlijk dat het verkeer van rechts voorrang heeft. Op een rotonde heeft het verkeer op de rotonde altijd voorrang. En als u linksaf slaat, heeft het tegemoetkomende voertuig dat rechtsaf slaat, voorrang (‘left turn rule’). Het dragen van autogordels is verplicht voor alle inzittenden.
  • Brandstofprijzen buiten de stad zijn meestal een stuk hoger dan in de stad. Dit heeft te maken met de concentraties van mensen en activiteit rondom de steden.
  • Het is in Australië verboden uit te wijken voor dieren omdat u zo ongelukken kunt veroorzaken. Eventuele schade door uitwijken wordt niet vergoed door de verzekering.
  • Het gaat allemaal een stuk gemoedelijker in het verkeer: er wordt bijvoorbeeld niet gehaast. Toeteren doet men niet, snelheidslimieten worden gehandhaafd en er is groot respect voor de politie.

Ook in Nieuw-Zeeland wordt links gereden.

Handig voor onderweg

Apps Down Under

Er zijn diverse apps (zowel voor Iphone/iPad als voor Android apparaten) die handig zijn bij de voorbereiding van uw reis, maar vooral voor onderweg. Bekijk onze lijst met aanbevolen apps.
Daarnaast hebben veel verhuurders ook hun eigen app met allerlei handige informatie voor onderweg. Welke app dat is, staat in uw persoonlijke, online dossier als u bij ons een camper huurt.

Heeft u een handige app gedownload? Vertel het ons! Dan zetten we deze in de app-lijst erbij.

the-sea-657043_640

Goed smeren...

Intense zon

In Australië kunt u relatieve kou en behoorlijke hitte tegenkomen en ook in Nieuw-Zeeland is het klimaat veranderlijk; pas uw kleding hierop aan. Gaat u de zon tegemoet, draag dan zoveel mogelijk bedekkende kleding, een petje of hoed en gebruik zonnebrandcrème met een hoge factor (minimaal 20). De zon is in Australië en Nieuw-Zeeland veel intenser dan in Nederland. Australië kent dan ook een veel hoger percentage huidkankergevallen dan Nederland.

Bring your own wine

BRING YOUR OWN

GOEDKOPER UITETEN

Als u gaat uiteten, bent u goedkoper uit als u zelf uw eigen drankjes (wijn of andere alcoholhoudende drank) meebrengt, wat in veel restaurants is toegestaan (‘Bring Your Own’, of kortweg: BYO). Of ga naar de “clubs”, zoals Bowling Clubs, RSL (veteranen) en Workers Clubs. Je zit er bij de locals en het is vaak goed en goedkoop.

nieuw-zeeland-politie

I.g.v. calamiteiten

Alarmnummers

Het alarmnummer voor politie, brandweer en ambulance is 000 voor Australië en 111 voor Nieuw-Zeeland (gratis vanaf alle vaste telefoons). Vanaf mobiele telefoons is het alarmnummer 112.

Back To Top