Paspoort, visum en andere zaken
Handige tips en weetjes
Kan ik met mijn eigen rijbewijs rijden in Australië en Nieuw-Zeeland? Heb ik eigenlijk vaccinaties nodig? Hoe zit het met het tijdsverschil? Doe je voordeel met een hele reeks handige tips voor je camperreis Down Under. Het is even scrollen…. maar dan heb je ook wat!
Geldigheid
Paspoort
Je paspoort moet minimaal tot de dag na vertrek uit Australië of 3 maanden na vertrek uit Nieuw-Zeeland geldig zijn. Kinderen hebben een eigen paspoort nodig en kunnen niet meereizen op het paspoort van de ouders. En als je onderweg een stopover doet in Azië gelden er per land weer andere geldigheidstermijnen voor het paspoort (soms 6 maanden).
Regel het bij ons
Visum voor Australië
Om Australië binnen te komen heb je een visum nodig. Afhankelijk van het doel van je reis en de duur van je verblijf zijn er verschillende soorten visa: een studentenvisum, werkvisum en een toeristenvisum tot maximaal 12 maanden. Als je wilt, kunnen wij je toeristenvisum verzorgen voor € 25 p.p. (met een maximum verblijf van drie maanden). Je hoeft dan niet zelf formulieren in te vullen. We hebben alleen een kopie van je paspoort nodig. Een bevestiging van de visumacceptatie ontvang je bij de reisbescheiden.
Let op: Australië heeft strenge quarantaine-regels betreffende de import van voedsel i.v.m. het risico op diverse (landbouw)ziektes. Zorg ervoor dat je geen eten bij je hebt. Op je ‘Incoming Passenger Card’ die je ontvangt in het vliegtuig moet je voedsel, planten en dierlijke producten zoals vlees, zuivel, fruit, groenten, en zaden en noten opgeven. Wanneer je dit niet doet, loop je het risico op een hoge boete of zelfs gevangenisstraf. Of je wordt met het eerste vliegtuig weer teruggestuurd….Alle bagage wordt gecontroleerd. Snuffelhonden kunnen ingezet worden voor het achterhalen van quarantaine-artikelen. Ook de invoer van drugs, steroïden, vuurwapens, beschermde dieren en producten als kaviaar, schelpen en ivoor is ten strengste verboden.
Visumontheffing
ETA voor Nieuw-Zeeland
Je hebt voor Nieuw-Zeeland geen visum nodig als je er korter dan 3 maanden verblijft, maar wel een zogenaamde ETA. Dat staat voor Electronic Travel Authority. In feite is dit een ontheffing voor een visum als het land waarin je woont, op de lijst van ontheffingslanden staat. Nederland en België staan op deze lijst. Vraag hier de ETA voor Nieuw-Zeeland aan.
Let op: ook Nieuw-Zeeland heeft strenge quarantaine-regels betreffende de import van voedsel i.v.m. het risico op diverse (landbouw)ziektes. Zie hierboven bij Australië.
Verstandig om mee te nemen
Internationaal rijbewijs
Om te mogen rijden in Australië en Nieuw-Zeeland heb je naast je eigen geldige rijbewijs een gelegaliseerde vertaling in het Engels nodig. Is aan deze voorwaarde niet voldaan, dan is een internationaal rijbewijs verplicht. Het internationaal rijbewijs haal je bij de ANWB. Let op: je moet ook je eigen Nederlandse rijbewijs meenemen, het internationale rijbewijs is een aanvulling daarop.
Goedkoop inchecken
Extra bagage
Op de internationale vluchten via Azië naar Down Under mag je over het algemeen 30 kg per persoon meenemen. Heb je extra bagage? Bij de balie van Worldwide Baggage Services in Vertrekhal 3 op Schiphol kun je een extra doos of tas veel goedkoper inchecken dan bij de maatschappij waarmee je vliegt. En de extra bagage gaat gewoon mee met je eigen vliegtuig.
Tijdverschil
Tijdzones
Andere stekkers
Adapter nodig
De netspanning in Australië en Nieuw-Zeeland bedraagt 220/230-240 V, 50 Hz wisselstroom. Maar omdat er in de stopcontacten alleen platte, 2- of 3 polige stekkers passen, heb je een adapter nodig. Deze zijn niet inbegrepen bij je camper.
Strenge straffen
Don't drink and drive
De voorschriften met betrekking tot de consumptie en verkoop van alcohol verschillen in Australië van staat tot staat. De minimumleeftijd voor het kopen en consumeren van alcohol is zowel in Australië als in Nieuw-Zeeland 18 jaar. Tijdens het rijden is een maximaal alcoholgehalte toegestaan van 0,5 promille. Autorijden onder invloed van drank of drugs is extreem gevaarlijk. Er worden erg strenge straffen gehanteerd als je wordt gepakt. Ook het gebruik van de mobiele telefoon is achter het stuur niet toegestaan.
Makkelijk
Afstanden in kilometers
Sinds de jaren zeventig worden in Australië en Nieuw-Zeeland metrische maten en gewichten gebruikt. Snelheid en afstand worden gemeten in kilometers, goederen in kilo’s en liters en de temperatuur in graden Celsius. Veel Australiërs – met name ouderen – houden echter nog koppig vast aan het oude Britse stelsel in inches, feet en miles.
Niet nodig
Vaccinaties
Voor Australië en Nieuw-Zeeland worden geen vaccinaties aanbevolen, alleen in bepaalde (zeldzame) gevallen tegen Japanse encephalitis. Een inenting tegen gele koorts is alleen verplicht als je in de zeven dagen voordat je Australië binnenkomt in een gele koorts land bent geweest (ook bij alleen een overstap op het vliegveld van het gele koorts land).
Australië en Nieuw-Zeeland zijn veilige landen qua gezondheid. Let in Australië wel op voor muggen- en spinnenbeten, slangen en kwallen. In het noorden van Queensland en de Northern Territory komt een aantal ziekten voor waaronder knokkelkoorts (dengue) en “Ross River fever“ die door muggen worden overgedragen (hoofdzakelijk in Cape York Peninsula). Wij raden je sterk aan afdoende mugafwerende middelen mee op reis te nemen, die DEET bevatten. Er zijn meldingen geweest van gevallen van meningitis C waarvoor vooral jongere kinderen gevoelig zijn. Het is mogelijk hen hiertegen te laten inenten.
Feestdagen 2024/2025 Down Under
Drukker of gesloten
Winkels, kantoren en fabrieken zijn op nationale feestdagen gesloten. Als een feestdag in een weekend valt, wordt in de meeste gevallen de erop volgende maandag een vrije dag. Hou daar rekening mee. Vaak zijn campings tijdens lange weekenden en schoolvakanties voller. Ook de camperverhuurders hebben afwijkende openingstijden, zijn ze gesloten op feestdagen of heffen ze een feestdagentoeslag. Wij zullen je daarop wijzen als dit voor jou van toepassing is.
Feestdagen Australië 2024:
maanda 1 januari – New Year’s Day
vrijdag 26 januari – Australia Day
zondag 31 maart t/m maandag 1 april – Pasen
maandag 10 juni – King’s Birthday
maandag 2 oktober – Labour Day
woensdag 25 december – Christmas Day
donderdag 26 december – Boxing Day
Feestdagen Nieuw Zeeland 2024:
maandag 1 januari – New Year’s Day
dinsdag 2 januari – Dag na New Year’s Day
maandag 22 januari – Wellington Day
dinsdag 6 februari – Waitangi Day
vrijdag 29 maart t/m maandag 1 april – Pasen
donderdag 25 april – ANZAC Day
maandag 3 juni – King’s Birthday
maandag 28 oktober – Labour Day
woensdag 25 december – Christmas Day
donderdag 26 december – Boxing Day
Schoolvakanties Australië en Nieuw Zeeland 2024:
15-26 april: Herfstvakantie
8-19 juli: Wintervakantie
30 september – 11 oktober: Voorjaarsvakantie
19 december 2024 – 6 februari 2025: Zomervakantie
Feestdagen Australië 2025:
woensdag 1 januari – New Year’s Day
maandag 27 januari – Australia Day
vrijdag 18 april t/m maandag 21 april – Pasen
maandag 9 juni – King’s Birthday
maandag 6 oktober – Labour Day
donderdag 25 december – Christmas Day
vrijdag 26 december – Boxing Day
Feestdagen Nieuw Zeeland 2025:
woensdag 1 januari – New Year’s Day
donderdag 2 januari – Dag na New Year’s Day
maandag 20 januari – Wellington Day
donderdag 6 februari – Waitangi Day
vrijdag 18 april t/m maandag 22 april – Pasen
vrijdag 25 april – ANZAC Day
maandag 2 juni – King’s Birthday
maandag 27 oktober – Labour Day
donderdag 25 december – Christmas Day
vrijdag 26 december – Boxing Day
Schoolvakanties Australië en Nieuw Zeeland 2025:
5-21 april: Herfstvakantie
5-20 juli: Wintervakantie
19 september – 5 oktober: Voorjaarsvakantie
19 december 2025 – 27 januari 2025: Zomervakantie
Verboden
Roken in openbaar
Roken is in Australië en Nieuw-Zeeland net als in Nederland verboden in regeringsgebouwen, openbare ruimten als theaters, bioscopen, musea en restaurants, in het openbaar vervoer waaronder binnenlandse vluchten, touringcars, taxi’s en in alle luchthavens.
Niet gebruikelijk
Fooi geven
Het geven van fooien in restaurants, hotels, in de taxi of bij de kapper is in Australië en Nieuw-Zeeland niet gebruikelijk. De meeste Australiërs ronden in restaurant het bedrag naar boven af of laten het kleingeld als fooi liggen. Alleen in de betere restaurants is het gebruikelijk de obers tot 10% van het totaalbedrag aan fooi te geven voor een goede service. Al is dat natuurlijk altijd je eigen beslissing.
Keep left
In het verkeer
- Let op: in Australië wordt links gereden. Juist omdat het in sommige delen van het land heel rustig kan zijn op de weg is dit een uitdaging. Je hebt weinig andere verkeersdeelnemers die je eraan blijven herinneren dat je links moet blijven!
- Buiten de bebouwde kom is de maximum snelheid 110 km/u, tenzij anders is aangegeven. Per staat zijn er wel wat verschillende verkeersregels. De belangrijkste regel is eigenlijk dat het verkeer van rechts voorrang heeft. Op een rotonde heeft het verkeer op de rotonde altijd voorrang. En als je linksaf slaat, heeft het tegemoetkomende voertuig dat rechtsaf slaat, voorrang (‘left turn rule’). Het dragen van autogordels is verplicht voor alle inzittenden.
- Brandstofprijzen buiten de stad zijn meestal een stuk hoger dan in de stad. Dit heeft te maken met de concentraties van mensen en activiteit rondom de steden.
- Het is in Australië verboden uit te wijken voor dieren omdat je zo ongelukken kunt veroorzaken. Eventuele schade door uitwijken wordt niet vergoed door de verzekering.
- Het gaat allemaal een stuk gemoedelijker in het verkeer: er wordt bijvoorbeeld niet gehaast. Toeteren doet men niet, snelheidslimieten worden gehandhaafd en er is groot respect voor de politie.
Ook in Nieuw-Zeeland wordt links gereden.
Handig voor onderweg
Apps Down Under
Er zijn diverse apps (zowel voor Iphone/iPad als voor Android apparaten) die handig zijn bij de voorbereiding van je reis, maar vooral voor onderweg. Bekijk onze lijst met aanbevolen apps.
Daarnaast hebben veel verhuurders ook hun eigen app met allerlei handige informatie voor onderweg. Welke app dat is, staat in je persoonlijke, online dossier als je bij ons een camper huurt.
Heb je een handige app gedownload? Vertel het ons! Dan zetten we deze in de app-lijst erbij.
Goed smeren...
Intense zon
In Australië kun je relatieve kou en behoorlijke hitte tegenkomen en ook in Nieuw-Zeeland is het klimaat veranderlijk; pas je kleding hierop aan. Ga je de zon tegemoet, draag dan zoveel mogelijk bedekkende kleding, een petje of hoed en gebruik zonnebrandcrème met een hoge factor (minimaal 20). De zon is in Australië en Nieuw-Zeeland veel intenser dan in Nederland. Australië kent dan ook een veel hoger percentage huidkankergevallen dan Nederland.
BRING YOUR OWN
GOEDKOPER UITETEN
Als je gaat uiteten, ben je goedkoper uit als je zelf je eigen drankjes (wijn of andere alcoholhoudende drank) meebrengt, wat in veel restaurants is toegestaan (‘Bring Your Own’, of kortweg: BYO). Of ga naar de “clubs”, zoals Bowling Clubs, RSL (veteranen) en Workers Clubs. Je zit er bij de locals en het is vaak goed en goedkoop.
I.g.v. calamiteiten
Alarmnummers
Het alarmnummer voor politie, brandweer en ambulance is 000 voor Australië en 111 voor Nieuw-Zeeland (gratis vanaf alle vaste telefoons). Vanaf mobiele telefoons is het alarmnummer 112.