skip to Main Content

Een paar waarschuwingen

In Australië rijdt men links, dus: ‘give way to the right’, ofwel: geef voorrang aan rechts. Rotondes rijd je dus ook andersom dan bij ons en je haalt links in i.p.v. rechts. Het is even vreemd in het begin,  maar het went snel. Iedereen rijdt immers links.

Maar veel mensen beseffen onvoldoende hoe groot en leeg Australië is. Wie in het ‘drukke’ New South Wales rond rijdt, kan zomaar honderd kilometer afleggen zonder iets of iemand tegen te komen en dat levert problemen op waar de meeste Nederlanders zelden over nadenken. Vergeet dan niet na een stop weer links te gaan rijden i.p.v. op de automatische piloot rechts. En pas op voor loslopende kangoeroes, geiten, runderen, emoes en dromedarissen. Ze kunnen voor meer schade zorgen dan u lief is. Vergeet ook niet voldoende water mee te nemen voor onderweg en ga vooraf goed na of de wegen open en begaanbaar zijn. Pas tenslotte op met het gebruik van Apple Maps in Australië. De kaarten zijn niet erg nauwkeurig en dat kan voor gevaarlijke situaties zorgen.

Don’t drink and drive

De voorschriften met betrekking tot de consumptie en verkoop van alcohol verschillen in Australië van staat tot staat. De minimumleeftijd voor het kopen en consumeren van alcohol is zowel in Australië als in Nieuw-Zeeland 18 jaar. Tijdens het rijden is een maximaal alcoholgehalte toegestaan van 0,5 promille. Autorijden onder invloed van drank of drugs is extreem gevaarlijk. Er worden erg strenge straffen gehanteerd als u wordt gepakt. Ook het gebruik van de mobiele telefoon is achter het stuur niet toegestaan.

De wegen zijn meestal prima, maar…

De meeste wegen in Australië zijn geasfalteerd en hebben een dubbele rijbaan. Maar vaak genoeg verandert de dubbele rijbaan ineens in een enkele en gravel roads komen uiteraard ook veel voor. Combineer dat met wegwerkzaamheden (overal wordt aan de weg gewerkt…), een road train of traktor waar je niet langs komt, stoplichten etc. en het is niet vreemd dat de gemiddelde snelheid met een camper vaak niet boven de 60 tot 70 km per uur uitkomt. Ga dus niet teveel uit van wat Google Maps aangeeft als reisduur tussen twee punten. Het duurt altijd een stuk langer dan u denkt en u wilt uiteraard ook iets kunnen zien en doen. Onze ervaring is dat er makkelijk 30% aan kilometers bij komt.

Tussen ongeveer november en eind april is er het regenseizoen in het Noorden: the Wet. Wegen kunnen dan volstromen met modder, droge beekjes worden kolkende rivieren en laagliggende gebieden overstromen. Sommige gebieden kunnen zelfs enkele weken afgesloten worden waardoor er voedseldroppings nodig zijn. In het regenseizoen van 2018 was zelfs in Nederland in het nieuws dat de krokodillen tot in de stad kwamen door de overvloedige regenval! Uiteraard kan dit veel invloed hebben op uw reisplannen. Houd hier dus zeker rekening mee als u uw route plant in deze periode!

 

Back To Top