skip to Main Content

—– Laatste update: 25 maart 2020 —–

Campers Down Under krijgt begrijpelijkerwijs veel vragen van klanten over de impact van het Coronavirus op hun reis naar Australië en Nieuw-Zeeland. Hieronder geven we antwoord op veelgestelde vragen van reizigers.  De situatie wijzigt echter elke dag en er is nog veel onzekerheid en onduidelijkheid. We doen ons best om deze pagina zo actueel mogelijk te houden.

Op 19 maart j.l. hebben zowel Australië als Nieuw-Zeeland tijdelijk de grenzen gesloten. Daarnaast sluiten ook de Schengenlanden de grenzen. Voor hoelang deze maatregelen gaan gelden is nog onduidelijk. Het gevolg is dat alle vluchten voor maart en april geannuleerd worden door de luchtvaartmaatschappijen. Wij zijn momenteel volop bezig om klanten te repatriëren waar nodig, en reizen te wijzigen of te annuleren. We verzoeken u voorlopig alleen contact met ons op te nemen als uw reis in maart of april 2020 aanvangt en u wilt wijzigen of annuleren. Wij zien ons genoodzaakt om klanten die binnen nu en 30 april vertrekken, voorrang te geven in de afhandeling van hun vraag. Als uw vertrekdatum na 30 april is, verzoeken we u vriendelijk nog even af te wachten aangezien de situatie snel kan veranderen.

Mag ik nog reizen naar Australië en Nieuw-Zeeland?

Het Ministerie van Buitenlandse Zaken hanteert classificaties die aangeven hoe veilig een land of gebied is. Dit gebeurt met een kleurcode in de afbeelding van het landkaartje. De kleuren geven u een idee of in het land of het gebied een veiligheidsdreiging is. Bij groen is er geen veiligheidsrisico, geel wil zeggen dat er een risico is en dat waakzaamheid verstandig is, bij oranje wordt geadviseerd niet noodzakelijke reizen uit te stellen en bij rood is er een zeer ernstig risico en is het reisadvies negatief.

Voor Australië en Nieuw-Zeeland is de kleurcode momenteel oranje. Dat wil zeggen dat wordt geadviseerd niet noodzakelijke reizen uit te stellen. Dit heeft te maken met de ‘self-isolation’-maatregel die door beide landen is bepaald. Voor reizigers met een camper hoeft dit ons inziens weinig beperkingen met zich mee te brengen. Zie voor  meer informatie hieronder.

Echter: beide landen hebben per 19 maart j.l. besloten de grenzen te sluiten voor niet-ingezetenen en directe familie. Op dit moment is nog onduidelijk tot wanneer deze maatregel van kracht zal blijven. Het gevolg is in elk geval dat u op dit moment tot nader order niet naar Australië of Nieuw-Zeeland kunt reizen.

Welke reisbeperkingen zijn er voor Australië en Nieuw-Zeeland?

Zowel Australië als Nieuw-Zeeland hebben per 19 maart j.l. besloten de grenzen te sluiten voor alle niet-ingezetenen. Voor Australië geldt deze maatregel voor maar liefst zes maanden, maar de overheid beoordeelt alle maatregelen op maandelijkse basis. Nieuw-Zeeland heeft de grenzen voorlopig voor 30 dagen gesloten. Het gevolg is in elk geval dat u op dit moment tot nader order niet naar Australië of Nieuw-Zeeland kunt reizen. Tasmanië heeft de noodtoestand uitgeroepen.

Check de actuele stand van zaken voor Australië

Check de actuele stand van zaken voor Nieuw-Zeeland

Voor reizigers die tussen 14 en 19 maart j.l.  in Nieuw-Zeeland zijn aangekomen, geldt dat zij  14 dagen  in ‘self-isolation’ moeten. Dat betekent feitelijk dat je bij sociaal contact minimaal 2 m afstand moet bewaren, niet langer dan 15 min contact mag hebben, en groepsexcursies, openbaar vervoer en restaurants moet vermijden. Dit heeft geleid tot een oranje reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Als je met een camper reist, is het ons inziens echter vrij makkelijk om jezelf te isoleren. Je mag met je eigen voertuig reizen, je kunt gewoon je boodschappen doen, wandelingen maken, fotostops maken etc. Zolang je maar je gezond verstand gebruikt, zoals je dat in Nederland ook zou doen op dit moment (ervan uitgaande dat je zelf niet ziek bent).

Inmiddels heeft Nieuw-Zeeland de noodtoestand uitgeroepen en op 25 maart is het land overgegaan naar COVID-19 waarschuwingsniveau 4, ofwel ‘lock-down’. Lees hier meer over wat dat inhoudt. Alle scholen en niet-essentiële bedrijven zijn dicht, waartoe ook campings behoren.

Sinds 15 maart legt ook Australië ‘self-isolation’ voor iedereen die sinds die datum is binnengekomen. Meer en meer worden ook staatsgrenzen gesloten. Het gevolg hiervan is dat als je een staatsgrens oversteekt je opnieuw 14 dagen in ‘self-isolation’ moet. Op het niet naleven van de regels staan boetes.

Momenteel zijn er in Australië ‘slechts’ 2.423 besmettingen en in Nieuw-Zeeland slechts 205. Dat is nog steeds bijzonder weinig, wetende dat Australië 2,5 zo groot is als heel Europa. In Nederland is het aantal besmettingen veel groter, en dat is natuurlijk een veel dichtbevolkter land. De kans dat je ter plekke met het virus besmet wordt, is dus aanzienlijk kleiner dan in Nederland.

Kan ik mijn reis kosteloos annuleren?

Zolang er geen negatief reisadvies (code rood) van toepassing is voor Australië en Nieuw-Zeeland, kunt u niet kosteloos uw reis annuleren of wijzigen. Dan gelden de annulerings- en wijzigingskosten volgens onze Algemene Voorwaarden. Op dit moment hebben veel luchtvaartmaatschappijen en camperverhuurders echter wel hun wijzigings- en annuleringsvoorwaarden tijdelijk versoepeld. Hierdoor kunt u in bepaalde situaties uw reis tegen beperkte kosten annuleren of verplaatsen. Indien u uw camper en/of vluchten via Campers Down Under geboekt heeft, kunt u contact met ons opnemen. Dan gaan we voor u na of er in uw situatie sprake is van een versoepelde regeling of niet. De voorwaarden van onze toeleveranciers wijzigen bijna dagelijks. Wij beoordelen elk wijzigings- of annuleringsverzoek afzonderlijk en gaan samen met u na wat in uw situatie de beste oplossing is.

We kunnen uw onrust niet wegnemen, maar zullen uiteraard ons uiterste best doen om met u mee te denken en eventuele kosten zo beperkt mogelijk te houden. Zodat u zoveel mogelijk onbezorgd op reis kunt gaan.

Daarnaast willen we u erop wijzen dat de mogelijkheden om kosteloos te annuleren sterk zullen afhangen van de voorwaarden van uw annuleringsverzekering. Hiervoor verwijzen we naar het Verbond van Verzekeraars. We adviseren u contact op te nemen met uw verzekeraar.

De ANVR heeft op 11 maart j.l. een brandbrief aan de overheid gestuurd omdat ze vinden dat er een steunfonds moet komen om reizigers te compenseren.

Campers Down Under handelt alleen n.a.v. berichtgeving en besluiten van officiële kanalen zoals overheden, het RIVM, de ANVR en onze leveranciers. Wij kunnen niet vooruitlopen op beslissingen die nog niet genomen zijn.

Kan ik beter wachten met het boeken van een reis?

Deze vraag is begrijpelijk, maar ons inziens is er geen reden om te wachten met boeken van uw reis. Gezien de enorme omvang van Australië (2,5 zo groot als Europa!) is het aantal besmettingen in het land zeer minimaal. Dat geldt ook voor Nieuw-Zeeland. Reisplannen voor beide landen hebben meestal betrekking op een reis in de verdere toekomst. De algemene verwachting is dat het virus in Europa uitdooft naarmate het warmer weer wordt. Bovendien is de situatie in China inmiddels spectaculair aan het verbeteren. En: de wisselkoersen zijn momenteel zeer gunstig door deze situatie. Dat betekent dat u uw toekomstige reis nu tegen een gunstige prijs kunt boeken.

Back To Top