skip to Main Content

—– Laatste update: 15 september 2020 —–

Campers Down Under krijgt begrijpelijkerwijs veel vragen van klanten over de impact van het Coronavirus op hun reis naar Australië en Nieuw-Zeeland. Hieronder geven we antwoord op veelgestelde vragen van reizigers.  De situatie wijzigt echter geregeld en er is nog steeds veel onzekerheid en onduidelijkheid. We doen ons best om deze pagina zo actueel mogelijk te houden.

Op 19 maart j.l. hebben zowel Australië als Nieuw-Zeeland tijdelijk de grenzen gesloten. Het gevolg is dat momenteel alle vluchten voor september, oktober en soms ook al november en december geannuleerd worden door de luchtvaartmaatschappijen. Wij zijn momenteel volop bezig om boekingen te verplaatsen naar 2021. We verzoeken u voorlopig alleen contact met ons op te nemen als uw reis in september of oktober 2020 aanvangt en u wilt omboeken. Wij zien ons genoodzaakt om klanten die binnen nu en 31 oktober vertrekken, voorrang te geven in de afhandeling van hun vraag. Als uw vertrekdatum na 31 oktober is, verzoeken we u vriendelijk nog even af te wachten, daar uw vliegtickets waarschijnlijk nog niet geannuleerd zijn. Als dit wel het geval is, verzoeken we u wel contact met ons op te nemen. Wanneer u nog geen vliegtickets had geboekt maar wel een camper, en uw reis start vóór 17 december 2020 (zie hieronder), dan kunt u contact met ons opnemen.

Mag ik nog reizen naar Australië en Nieuw-Zeeland?

Het Ministerie van Buitenlandse Zaken hanteert classificaties die aangeven hoe veilig een land of gebied is. Dit gebeurt met een kleurcode in de afbeelding van het landkaartje. De kleuren geven u een idee of in het land of het gebied een veiligheidsdreiging is. Bij groen is er geen veiligheidsrisico, geel wil zeggen dat er een risico is en dat waakzaamheid verstandig is, bij oranje wordt geadviseerd niet noodzakelijke reizen uit te stellen en bij rood is er een zeer ernstig risico en is het reisadvies negatief.

Voor Australië en Nieuw-Zeeland is de kleurcode momenteel oranje. Dat wil zeggen dat wordt geadviseerd niet noodzakelijke reizen uit te stellen. Dit heeft te maken met de ‘self-isolation’-maatregel die door beide landen is bepaald. Voor reizigers met een camper hoeft dit ons inziens weinig beperkingen met zich mee te brengen. Zie voor  meer informatie hieronder.

Echter: beide landen hebben per 19 maart j.l. besloten de grenzen te sluiten voor niet-ingezetenen en directe familie. Voor Nieuw-Zeeland is op dit moment is nog onduidelijk tot wanneer deze maatregel van kracht zal blijven. Australië heeft aangegeven in elk geval tot 17 december aanstaande de grenzen gesloten te houden. Daarna is het voornemen de binnenlandse grenzen weer te openen voor het begin van de zomervakantie aldaar. Voor bezoekers uit andere landen geldt u in elk geval tot nader order niet naar Australië of Nieuw-Zeeland kunt reizen.

Welke reisbeperkingen zijn er voor Australië en Nieuw-Zeeland?

Zowel Australië als Nieuw-Zeeland hebben per 19 maart j.l. besloten de grenzen te sluiten voor alle niet-ingezetenen. Beide landen hebben de grenzen voorlopig voor onbepaalde tijd gesloten, maar de overheden beoordelen periodiek de genomen maatregelen. Nieuw-Zeeland is al coronavrij en voor Australië verwacht men dit in juli. De overheden hanteren een stappenplan voor versoepeling van de maatregelen. Binnen de landen mogen inwoners weer reizen en in Nieuw-Zeeland is eigenlijk alles weer toegestaan wat voorheen ook toegestaan was. Daarna komt het vliegverkeer tussen Australië en Nieuw-Zeeland en in de Pacific weer op gang. Tenslotte volgen landen die het virus onder controle hebben. Harde tijdslijnen zijn er echter niet. Na elke stap worden de gevolgen beoordeeld en neemt men een beslissing over de volgende stap. Net zoals dat in Nederland gebeurt. Het gevolg is in elk geval dat u op dit moment tot nader order niet naar Australië of Nieuw-Zeeland kunt reizen.

Check de actuele stand van zaken voor Australië

Check de actuele stand van zaken voor Nieuw-Zeeland

Voor reizigers die in Australië aankomen, geldt dat zij  14 dagen  in ‘self-isolation’ moeten. Dat betekent feitelijk dat je bij sociaal contact minimaal 2 m afstand moet bewaren, niet langer dan 15 min contact mag hebben, en groepsexcursies, openbaar vervoer en restaurants moet vermijden. Dit heeft geleid tot een oranje reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Als je met een (self-contained) camper reist, is het ons inziens vrij makkelijk om jezelf te isoleren. Je mag met je eigen voertuig reizen, je kunt gewoon je boodschappen doen, wandelingen maken, fotostops maken etc. Zolang je maar je gezond verstand gebruikt, zoals je dat in Nederland ook zou doen op dit moment (ervan uitgaande dat je zelf niet ziek bent). Meer en meer worden ook staatsgrenzen gesloten. Het gevolg hiervan is dat als je een staatsgrens oversteekt je opnieuw 14 dagen in ‘self-isolation’ moet. Op het niet naleven van de regels staan boetes. Maar goed, momenteel kom je Australië dus sowieso niet in voor vakantiedoeleinden.

Check de maatregelen per staat

Wat gebeurt er als mijn reis niet door kan gaan?

Als uw reis niet door kan gaan, ontvangt u van ons een tegoedvoucher (coronavoucher) met dekking van de Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR). U kunt de reis dan zonder wijzigingskosten op een later moment alsnog maken en uw reissom is gegarandeerd. Mochten bepaalde reisonderdelen duurder zijn omdat u bijvoorbeeld in een ander seizoen gaat reizen, dan betaalt u natuurlijk wel het prijsverschil. Indien uw reisonderdelen zonder annuleringskosten opzegbaar zijn bij onze leveranciers, kunnen we u (als u wilt) een voucher aanbieden met een vrije keuze voor uw nieuwe reis. We kunnen ook een reis voor u boeken in Amerika, Canada en zelfs Europa. Op dit moment kunnen we een tegoedvoucher met SGR-dekking uitgeven tot 31 december 2020.

Waarom een voucher?

Indien u uw camper en/of vluchten via Campers Down Under geboekt heeft, kunt u contact met ons opnemen zodra we weten waar we aan toe zijn qua reisdata. Dan gaan we voor u na wat de consequenties zijn van het omboeken van de reis en op welk moment het omboeken daadwerkelijk mogelijk is.

We kunnen uw onrust niet wegnemen, maar zullen uiteraard ons uiterste best doen om met u mee te denken en eventuele kosten zo beperkt mogelijk te houden. Zodat u zoveel mogelijk onbezorgd op reis kunt gaan, mogelijk op een later moment.

Zolang er geen negatief reisadvies (code rood) van toepassing is voor Australië en Nieuw-Zeeland, kunt u niet kosteloos uw reis annuleren. Dan gelden de reguliere annuleringskosten volgens onze Algemene Voorwaarden. U kunt wél uw reis zonder wijzigingskosten verplaatsen naar latere data. De voorwaarden en data voor wanneer dat kan, verschillen per camperverhuurder en luchtvaartmaatschappij. We informeren u graag voor uw specifieke situatie wat de voorwaarden zijn.

Daarnaast willen we u erop wijzen dat de mogelijkheden om kosteloos te annuleren sterk zullen afhangen van de voorwaarden van uw annuleringsverzekering. Hiervoor verwijzen we naar het Verbond van Verzekeraars. We adviseren u contact op te nemen met uw verzekeraar.

Campers Down Under handelt alleen n.a.v. berichtgeving en besluiten van officiële kanalen zoals overheden, het RIVM, de SGR en onze leveranciers. Wij kunnen niet vooruitlopen op beslissingen die nog niet genomen zijn.

Kan ik beter wachten met het boeken van een reis?

Deze vraag is begrijpelijk, maar ons inziens is er geen reden om te wachten met boeken van uw reis. Gezien de enorme omvang van Australië (2,5 zo groot als Europa!) is het aantal besmettingen in het land minimaal. En Nieuw-Zeeland is zelfs vrijwel coronavrij!  Reisplannen voor beide landen hebben meestal betrekking op een reis in de verdere toekomst.

Prijzen tot en met maart 2022 zijn al bekend. Laat u vooral niet weerhouden om al voor 2021 of zelfs het voorjaar van 2022 te boeken! De tarieven zijn nu nog laag en u profiteert van de hoogste vroegboekkortingen. In de meeste gevallen kunnen we uw reis boeken met een coronagarantie: d.w.z. dat u kosteloos kunt annuleren tot zes weken voor vertrek. We vertellen u graag meer over de voorwaarden van deze garantie.

Back To Top