praktische informatie

beste reistijd

winter bij ons = 

zomer down under

Australië is een uitgestrekt land met grote klimaatverschillen per gebied. De seizoenen zijn omgekeerd met die van ons. Als het bij ons zomer is, is het in Australië winter en omgekeerd. Dat betekent echter niet dat u Australië in onze zomerperiode niet zou kunnen bezoeken. Er zijn namelijk verschillen tussen de noordelijke en zuidelijke helft van het land. Het noorden heeft een tropisch klimaat, terwijl het zuiden gematigder weer heeft. Echte kou komt in het hele land eigenlijk niet voor. De meeste sneeuw valt in de skigebieden in het zuidoosten en op Tasmanië. Hieronder vindt u informatie over de beste reistijd per regio en voor Nieuw-Zeeland. In het algemeen adviseren wij om bij uw reisroute rekening te houden met de rijrichting en het klimaat.


Uluru    

twee seizoenen

noorderlijk australiË

Het tropische noorden (The Kimberley, Broom, Darwin, Cairns, Great Barrier Reef) kent slechts twee seizoenen: de droge tijd (april/mei t/m oktober/november) en de regentijd (december t/m maart). In de regentijd worden zware regen- en onweersbuien, die soms gepaard gaan met orkanen, afgewisseld door zonnig en bijzonder warm weer. Sommige gebieden kunnen dan onbereikbaar zijn door zware regenval of beter worden vermeden vanwege de hitte. Al is dat geen wet van Meden en Perzen. Ook in Australië is er niets zo onvoorspelbaar als het weer....

 

  


Pinnacles    

subtropisch

midden australiË

In de zuidelijke delen van Western Australia, Queensland en South Australia heerst er een subtropisch klimaat en zijn de temperaturen het hele jaar door aangenaam: tussen 20º en 30ºC.

 

  


red centre/outback

binnenland

Het binnenland van Australië is een halfwoestijn waar heel weinig regen valt, de zomertemperatuur hoog is en het in de winter ’s nachts kan vriezen. Als u weet dat u slecht tegen zulke extremen kunt, kunt u beter tussen april en juni of oktober en november gaan.

 

  

  Goanna  

   

wisselvallig buiten de zomer

zuidelijk australiË

De beste tijd om het zuiden (Sydney, Melbourne, Adelaide, Perth) te bezoeken is de Australische zomer (oktober tot maart), maar de lange kerstvakantie betekent hogere prijzen en drukkere stranden. Andere reisperioden zijn echter ook prima, als u maar bent voorbereid op wat wisselvalliger en kouder weer.

 

  

Heart reef    

going troppo

aan de kust

De tropen aan de kust (Whitsundays) kennen in feite twee seizoenen. U kunt er het best heen gaan tijdens het warme en wolkeloze droge seizoen (van april tot november). De luchtvochtigheid is dan matig en de temperatuur overdag en ’s nachts aangenaam, terwijl het in het binnenland ’s nachts koeler is. Het natte seizoen (vooral de aanloop: in november en december) kan onaangenaam zijn met een zeer hoge luchtvochtigheid. Als donkere wolken samenpakken en de temperatuur stijgt, kunnen de vochtigheid en de spanning voor vreemd gedrag zorgen bij mensen die het niet gewend zijn – dat noemt men ‘going troppo’. Maar de aanhoudende regen en het benauwde weer van het natte seizoen kunnen weer bedwelmend zijn en zorgen voor de bekende lome passiviteit. Bovendien is het platteland, als u het kunt bereiken, dan op zijn mooist. In het kustgebied rond Brisbane is het bijna altijd aangenaam.


ONVOORSPELBAAR

TASMANIË

In de hooglanden van Tasmanië is het weer het hele jaar door onvoorspelbaar, hoewel de periode oktober t/m april betrouwbaar genoeg is om het eiland te verkennen. In de wintermaanden kan het er onaangenaam koud zijn. Tussen mei en september zijn de meeste camperverhuurders dan ook gesloten. Alleen bij Cruisin' kunt u in de wintermaanden een camper huren.

 

  

   

   

4 seizoenen op 1 dag

nieuw-zeeland

Ook in Nieuw-Zeeland zijn de seizoenen omgekeerd met die van ons. De zon in Nieuw-Zeeland is veel feller dan in Europa. Let er dus op u genoeg zonnebrand gebruikt en niet te lang in de zon zit. Het weer kan in Nieuw-Zeeland onverwacht omslaan. Er wordt wel eens gezegd dat er 4 seizoenen op 1 dag kunnen voorkomen. Het is altijd goed hier rekening mee te houden als u buitenactiviteiten gaat ondernemen. Nieuw-Zeeland kan het hele jaar bezocht worden. Het Noordereiland heeft een gematigder klimaat dan het Zuidereiland. Over het algemeen zijn de maanden oktober t/m maart de beste reismaanden. Wat dat betreft is het seizoen korter dan in Australië. De lente (september t/m december) is in het hele land wisselvallig, met meer regen en wind dan in de andere seizoenen. Van februari tot eind april is het meestal warm en stabiel. 

Zoek een camper

in australië of nieuw-zeeland

Wilt u door ons gebeld worden? Vul dan hier uw gegevens in, dan nemen wij z.s.m. contact met u op. Ik wil een reisvoor- stel aanvragen

 

aanvragen