Praktische informatie

Australië

Unieke staten

En een glimlach op het gezicht

Australië is enorm, zeker voor Nederlandse begrippen. Het land is met 7,7 mln vierkante kilometer grofweg 200 (!) keer zo groot als Nederland. Het inwoneraantal is echter minder dan 1,5 keer zo groot als in Nederland en de bevolking concentreert zich voornamelijk in en om de steden. U kunt dus letterlijk dagenlang rondtrekken zonder iemand te ontmoeten.

 

Het land bestaat uit 7 staten: New South Wales, Northern Territory, Queensland, South Australia, Tasmania, Victoria en Western Australia. Elk hebben ze iets unieks te bieden. Het land telt ongeveer 500 natuurparken, kent zowel woestijnen als regenwoud, u kunt er duiken en bergbeklimmen. Daarnaast zijn er verschillende grote steden waar u goed terecht kunt voor cultuur en shoppen.

 

Australiërs zijn gezellige, informele en trotse mensen. Ze staan bekend om de bereidheid van de mensen om te helpen, om de glimlach op hun gezicht, hun oprechte interesse in een ander en de losse manier waarop ze hun zaken afhandelen.


   

De taal

Barbie en brekkie

In Australië wordt Engels gesproken, maar dat is niet de oorspronkelijke taal. Voordat de Europeanen kwamen, werden er zo'n 300 talen gesproken. De Aboriginal-groepen spreken nog steeds hun eigen talen, naast het Engels. Ook de vele immigranten spreken hun eigen taal. Het Australisch Engels dat ‘strine’ wordt genoemd, kent een eigen accent en woorden die in het Engels of Amerikaans niet voorkomen. Australiërs hebben ook de neiging woorden in te korten: barbecue wordt dan barbie, breakfast wordt brekkie, en mosquito wordt mozzie. Aan de taal merk je al dat Australiërs positief ingestelde mensen zijn. Zo heet een blauwe plek een 'love bite' en als de wintertijd in gaat, heet dat 'save the daylight'.


Hou rekening met

Cultuurverschillen

Australiërs zijn trots zijn op de nalatenschap van de vroegere veroordeelden. Grapjes over het feit dat ze afstammen van misdadigers zijn niet op hun plaats. Ze hechten aan de gelijkheid binnen de Australische samenleving. Australiërs houden niet van mensen die te koop lopen met hun rijkdom. Aan kapsones hebben ze een hekel. 

   

   

Bergen, Outback

En woestijnen

Australië kan in drie duidelijk verschillende gebieden worden verdeeld. Aan de oostkust strekt de hooggelegen Great Dividing Range zich uit. Het is een bergketen die over de hele lengte van deze oostkust loopt en bestaat uit hoogvlakten en spectaculaire kloven. Hier wonen de meeste mensen. Doordat het hier relatief veel regent, is er veel landbouw. Ten westen van de Great Dividing Range ligt de Central Eastern Lowlands, dat een gemiddelde hoogte van niet meer dan 180 m heeft. Hier is onder andere de desolate 'Outback'. Meer dan de helft van Australië wordt in beslag genomen door het Western Plateau, een uitgestrekt en dor tafelland, met woestijnen als de Gibson Desert en de Great Sandy Desert. Het wordt onderbroken door spectaculaire natuurmonumenten als Ayers Rock en The Olga's, door rotsachtige gebieden als het Kimberley Plateau en Arnhem Land en door ruige bergketens zoals de MacDonnell Ranges. Dit gebied is grotendeels onbewoond.

 

De landschappen leveren meer dan genoeg inspiratie op voor uw reis!


Flora

Unieke planten en bloemen

In Australië vind je naar schatting 27.700 plantensoorten en schitterende wilde bloemen. Daarnaast zijn er zo’n 2.800 soorten eucalyptus en 1.000 soorten acacia’s. Tachtig procent van de bossen bestaat uit eucalyptusbomen, de overige 20% uit acacia, melaleuca (theeboom), casuarina (she-oak), callitris (cipres), mangrove en regenwouden.

   

   

Fauna

Cute animals

Meer dan 80% van de planten, zoogdieren, reptielen en kikkers komt alleen in Australië voor. Dat heeft alles te maken met de langdurige isolatie van het continent en de droogte waaraan de dieren zich hebben aangepast. Enkele van de bekendste dieren zijn natuurlijk de kangoeroe, de koala, de mierenegel (echidna), de dingo, het vogelbekdier (platypus), de wallaby en de wombat.

Een aantal dieren is giftig of gevaarlijk. Wees bij alle slangen op uw hoede. De trechterspin die voorkomt langs de kust van New South Wales in uiterst giftig. En als u een waarschuwingsbord ziet tegen de zeewesp (box jellyfish), neem dit dan serieus. De tentakels van deze kwal kunnen meters lang zijn en de steek fataal. Pas ook op als er een waarschuwing voor haaien staat en vraag in het noorden na waar de zeekrokodillen zitten.  


De Australische keuken

Diverse invloeden

Australiërs eten van oudsher veel vlees en houden van een goede Aussie barbie (barbecue). Over het hele land staan op picknickplaatsen en campings elektrische barbecues, die door een muntje in werking gesteld kunnen worden. Andere type Australische gerechten zijn ‘meat pies’ (vleespastei), visschotels en natuurlijk kangaroe- en krokodillenvlees. De rest van de tegenwoordige keuken staat bekend om zijn kwaliteit, inventiviteit en verscheidenheid aan multiculturele invloeden.

   

   

Drinken

A stubby and a white tea

De favoriete drank is bier. In elke staat krijgt u uw biertje in een ander glas, die overal anders genoemd worden. De fles heeft wel een standaardmaat, maar heet geen bottle, maar een ‘stubby’. Australië produceert ook zeer goede wijnen. Het meest bekend zijn de wijnen uit de Barossa Valley in South Australia en de Hunter Valley in New South Wales. En tenslotte wordt er in Australië veel thee gedronken, meestal met melk (‘white tea’). Als u thee zonder melk wilt (‘black tea’), kunt u daar beter specifiek naar vragen.


   

een paar waarschuwingen

rijden in australiË

Australië is een veilig land. Maar veel mensen beseffen onvoldoende hoe groot en leeg Australië is. Wie in het ‘drukke’ New South Wales rond rijdt kan zomaar honderd kilometer afleggen zonder iets of iemand tegen te komen en dat levert problemen op waar de meeste Nederlanders zelden over nadenken. Loslopende kangoeroes, geiten, runderen, emoes en dromedarissen kunnen voor meer schade zorgen dan u lief is. Vergeet ook niet voldoende water mee te nemen voor onderweg en ga vooraf goed na of de wegen open en begaanbaar zijn. Pas tenslotte op met het gebruik van Apple Maps in Australië. De kaarten zijn niet erg nauwkeurig en dat kan voor gevaarlijke situaties zorgen.


camper huren australie

Interesse in camperhuur?

Zin gekregen om naar Australië te gaan? Lees meer over het huren van een camper in Australië

    Campers Apollo

Zoek een camper

in australië of nieuw-zeeland

Wilt u door ons gebeld worden? Vul dan hier uw gegevens in, dan nemen wij z.s.m. contact met u op. Ik wil een reisvoor- stel aanvragen

 

aanvragen